Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Kinder- en jeugdboeken
Kleuters
Weet-boeken
Filosoferen
Fictie
Boeken rond HB zijn
Leuk leren
 
 
 
 
Fictie

Boeken die net iets méér bieden dan leesoefening, namelijk leuke en boeiende verhalen. De boeken op deze pagina boeiden onze kinderen. En dan gaat het lezen vlot en met plezier.

Is uw kind ook wild van een bepaald boek? mail ons een korte bespreking door! De commentaar van je kind is natuurlijk nog méér welkom dan de jouwe!

 

IQ 140 is dan weer een jeugdboek, waarin Dirk Bracke samen met Herman Van Campenhout het verhaal vertelt van twee tieners, Lauren en Jonathan, die door hun klasgenoten worden gepest. Zijzelf wijzen dat toe aan hun slim zijn. Ze worden ook eerder stroef in de omgang geportretteerd, iets waar je als lezer dan weer eerder dat buitenbeentje zijn spontaan aan toewijst. Alleszins zijn ze niet echt populair en zijn ze wel eens het slachtoffer van typisch pubergeplaag, dat uiteindelijk uit de hand loopt.
Vooral Lauren moet het ontgelden, na een fuif waarop zij voorkomt dat een rondje binge-drinken uit de hand loopt. Cyberpesten, uitgesloten worden, voorzichtig en "dus" een flauwe zijn, het passeert allemaal de revue in dit boek.
In dit boek wordt het uitgesloten en gepest worden gelinkt aan hoogbegaafd zijn, want zoals je al kon bedenken hebben de hoofdpersonen heel goede punten op school, en dat zonder te veel moeite daarvoor te moeten doen. Vraag is of niet elke jongere die niet conformeert aan de groep dit kan meemaken, als er misselijke karaktertjes in de groep aanwezig zijn. Dat de twee geviseerde tieners "slim" wraak nemen is wel een leuk gegeven in het boek.

Dirk Bracke is niet de eerste de beste uiteraard. Het legt zeker een aantal problematieken in het jong zijn bloot: dwang van de groep, erbij willen horen en tegelijk jezelf niet willen verliezen, beginnende verliefdheid en hierin jezelf dan weer helemaal verliezen...Allemaal thema's die kunnen spelen bij jongeren, hb of niet. Vanaf 14 jaar staat er, allicht wegens enkele expliciete scènes.
Het boek geeft me soms wel een vreemd gevoel. Enerzijds zijn de activiteiten (fuif, drinken, verliefd worden en vrij snel voor sex gaan...) wel zaken die bij de leeftijd van de hoofdpersonages 5 secundair) kunnen horen. Anderzijds wordt er toch wel vrij kinderlijk met zaken omgegaan, waardoor je voortdurend denkt met jongere tieners te maken te hebben. Dit is soms verwarrend.

Dirk Bracke, Herman Van Campenhout, IQ140, Abimo, 2012, ISBN 9789059328365
Mooi uitgegeven, met een harde kaft en een handig leeslint, bij Abimo.
dit is het eerste boek in een reeks jeugdboeken rond "bijzondere jongeren"

De uitvinding van Hugo Cabret

Oorspronkelijke titel: The invention of Hugo Cabret
Brian Selznick
Scholastic INc. 557, Broadway, New York, USA
Voor de Nederlandse taal: Meulenhof Boekerij bv, Amsterdam
ISBN 978-90-225-4806-6/NUR280
543 blz

Wees, klokkenmeester en dief.

"Hugo Cabret woont in de muren van een druk treinstation in Parijs en zorgt er voor dat de klokken gelijk blijven lopen. Maar wanneer Hugo het pad van een excentriek, leesgraag meisje en verbitterde oude man kruist, worden Hugo's bestaan en zijn grote geheim in gevaar gebracht.
Een tekening, een notitieboekje, een gestolen sleutel, een mechanische man en een verborgen bericht van Hugo's overleden vader vormen de spil van dit ingenieuze, ontroerende en betoverende mysterie."

Een boek dat door zijn vele bladzijden wat lijvig lijkt, maar het in wezen niet is. Staat bij categorie 12+, maar 9-jarige was de tipgever. Zoontje van 4,5 jaar is er als zijnde luisteraar helemaal weg van. Persoonlijk vind ik het één van de betere boeken ooit gelezen, omdat je zoveel meer krijgt dan je ooit had verwacht. Het leest als een film en dat is dan ook de rode lijn door dit verhaal heen.

Ik las in een review, geschreven door een mama, het volgende:

Wat een origineel concept! Een visueel festijn, lekker ouderwets mysterieus verhaal en een perfecte introductie tot de geschiedenis van de film. Wel jammer de de Nederlandse vertaler regelmatig een steekje liet vallen.

Ik kan het niet beter verwoorden.(bespreking: Lies)

Reeks: Geronimo Stilton

Geronimo Stilton, verschillende titels, telkens paparbacks van precies 180 blz., bij Bakermat

Enkele titels:

  • Geronimo  Stilton, Mijn naam is Stilton, ISBN 90 5924 281 5
  • Een noodkreet uit Transmuizanië, ISBN 90 5924 161 4
  • De piraten van de zilveren katteklauw, formaat: 14,5 x 18,5 cm ISBN 90 5924 281 5
  • Het geheimzinnige geschrift van Nostradamius, ISBN 90 5924 221 1
  • Het mysterie van de gezonken schat, ISBN 90 5924 291 2
  • Het raadsel van de kaaspiramide, ISBN 90 5924 281 5
  • Bungelend aan een staartje, ISBN 90 5924 361 7
  • De familie Duistermuis, ISBN 90 5924 351 X

Bespreking:

Geronimo Stilton is een rustige, deftige muis die eigenaar is van een uitgeverij. Maar om één of andere reden verzeilt hij steeds weer in allerlei avonturen. De Geronimo boeken zijn spannende muis-detectives, die kinderen zelf kunnen lezen of die je kan voorlezen. Verslavend, je wil telkens méér weten over hoe de wereld van de muizen en ratten in elkaar steekt.
Voor de kinderen die zelf een bijdrage willen leveren is er "zegjezegje": www.bakermat.be/zegjezegje.htm
En voor wie eens wil mailen met Geronimo Stilton, of meer over hem wil weten, is er: www.bakermat.be/stilton.htm
Gerinimo's e-mail adres: geronimo.stilton@bakermat.be

Nu maar hopen dat er nog meer vertalingen uitkomen (In Italië bestaan er al 30 G.S. boeken)

Vanaf 8 jaar zegt de uitgever... Kan al vanaf 5 als je vlot leest! En anders koop je je ouders om tot voorlezen van een klein stukje...Na het eerste hoofdstuk gelezen te hebben, smeken ze je zelf om verder te mogen lezen (tip: vraag in ruil voor het uitlenen van het eerste boek dat ze het volgende ook in huis halen, enz.)
"...valt in de smaak. Sinds gisteren kijkt F.(6) er geregeld in. Hij is begonnen met het gedetailleerd bekijken van de hoofdrolspelers, hun namen en het plannetje achteraan. Hij heeft er verscheidene keren gezegd "een heel goed boek!" en ziet er werkelijk in zijn nopjes uit"


 

Reeks: Dolfje Weerwolfje

Paul Van Loon, verschillende titels

Enkele boeken uit de reeks die bij Leopold is uitgegeven:

  • Dolfje Weerwolfje (het eerste boek), ISBN 90 258 4526 6
  • Volle Maan (2), ISBN 90 669 2256 7
  • Zilvertand (3), ISBN 90 258 4527 4
  • Het nachtmerrieneefje, 2003, ISBN 90 258 4218 6
  • Weerwolvenbos, 2003, ISBN 90 258 4167 8

Opmerkingen die voor zich spreken

"Mijn zoontje Y. van 6, eerste leerjaar, werd leesmoe na een tijdje door de kinderachtige boekjes van de school. Met Dolfje weerwolfje begon hij terug zin te krijgen in lezen"

"Met Dolfje hebben we een tophit in huis. Het eerste boek (Dolfje Weerwolfje) hebben wij voorgelezen en we betrapten ons erop dat wij zelf na het lezen van een paar hoofdstukken stiekem gingen kijken hoe het verder ging. En dat voor een kinderboek!
Het tweede boek (Volle Maan) is zo'n 180 bladzijden dik en M. heeft dat op 2 namiddagen uitgelezen."


De boeken van Dolfje zijn AVI 5 tot 7.

Meer info op de site van Dolfje: www.dolfjeweerwolfje.nl

Paul Van Loon: een kei-goed schrijver, ook voor de beginnende lezertjes!

Nu we het over dolfje hebben, ook maar meteen even over enkele andere boeken van Paul Van Loon. Een schrijver die echt de kinderen weet te boeien, zelfs in boeken die geschreven zijn met beperkte woordkeuze en zinsbouw. Goed nieuws dus voor beginnende lezertjes, die ook écht een leuk verhaal willen lezen!

Neem nu: "Wat ritselt daar": Kijk hier even voor een bespreking waar weinig aan toe te voegen valt. of toch misschien dit: door de vader die deze tip doorstuurde: "Een boekje waar wij hier veel plezier aan beleefd hebben"

Andere:

"Meester kikker": over de meester die een geheim deelt met "zijn "klas: hij is ook wel eens een kikker...
"Onze zoon legt hier zelfs zijn stripverhalen voor opzij, en leest dit met gemak uit. Hij was anders helemaal niet enthousiast over lezen, allemaal stomme tekstjes vond hij die AVI boekjes" (AVI7)

"De meester is een vampier": over hoe een jonge vampier een heel goede oplossing vindt voor zijn probleem (hij heeft nog niemand gebeten, en dat vindt de strenge vampier meester NIET leuk...met alle nare gevolgen vandien) (AVI5)

 

Dagboek van Thomas, piraat

Richard Platt, Dagboek van Thomas, piraat , J.H. Gottmer / H.J.W. Becht , 2001, ISBN 90 257 3367 0

Bespreking:

Thomas monstert als lichtmatroos aan op een schip, maar belandt na een kaping in de crew van een piratenschip. Hij houdt een dagboek bij van zijn avonturen.
Doorheen het verhaal leer je over hoe een schip in de hoogtijd van de piraten (18de eeuw) er uit zag, heo matrozen en piraten leefden, welke de grote scheepvaartroutes waren (die interessant waren voor de piraten natuurlijk), en natuurlijk wat je allemaal kon beleven aan boord van een schip: alle mogelijke dingen meemaakt die op een schip konden gebeuren en voorkwamen: leven aan boord, aanmonsteren, straffen, timmermanswerk, een ongeval (en de primitieve geneeskunde!), entering door piraten, wat matrozen in hun vrije tijd doen, terreur van de kapitein en sabotage…
Het boek is rijk geillustreerd, dus je kan alles ook bekijken. Verder is de verklarende woordenlijtk achteraan in het boek wel handig.
Naast het verhaal van Thomas bevat het boek ook een stukje uitleg over de geschiedenis van de piraterij. Daarom was het even twijfelen: plaatsen we dit bij de weet-boeken of bij de fictie...
Mooie uitgave, groot formaat boek met knappe illustraties.

"Onze zoon (6) was erg gefascineerd door de piraterij na het lezen van dit boek. Vanaf het eerste hoofdstuk was het alleen dit boek en niets anders, tot het uit was, bij ons dagelijks samen-lees-momentje"
"B. (9) is een hele tijd piraat geweest tijdens en na het lezen van dit boek. Door dit boek is hij ook van alles gaan opzoeken in de bib over pirane en hun leven"

O ja, de uitgever zegt "11+" als leeftijd...

Dagboek van Tobias, Page

Richard Platt, illustraties: Chris Riddell, agboek van Tobias, Page, Gottmer, 1999 ISBN 90-257-3174-0

De middeleeuwse versie van het Thomas Piraat boek. Tobias is een oage. Doorheen zijn dagboek leer je allerlei zaken over de middeleeuwen.

Enkele boeken van Joke Van Leeuwen (een aanrader!)
kijk ook eens bij filosofische boeken voor kinderen

Deesje

Joke van leeuwen, Deesje, Querido, 2003, ISBN 90-451-0080-0

Bespreking:
Deesje belandt in de plaats van bij haar halftante, waar ze moet gaan logeren om eens meer tussen andere kinderen te zitten, op helemaal de verkeerde plaatsen en beleeft enkele absurde avonturen. Zo komt ze zelfs in een bus terecht van een opstelwedstrijd,...
Joke Van Leeuwen maakte een boek met een mooie afwisseling van illustraties en tekst, dat heel vlot leest en de kinderen doet genieten van knotsgekke situaties.

De metro van Magnus

Joke van Leeuwen, De metro van Magnus, Querido, 1981, ISBN: 9021473291
Illustrator: Joke van Leeuwen

Magnus tekent op een zaterdagochtend een ondergronds metrostelsel. Hij verzint namen voor alle stations. Wanneer Magnus plakband gaat kopen om zijn tekening op te hangen, wordt hij uitgenodigd om met de metro mee te gaan. De wereld die hij verzon, bestaat! (Zilveren griffel boek)

Kweenie

Joke van Leeuwen, Kweenie, Querido, 2003 ISBN: 90-451-0023-1
bespreking bij filosofische boeken voor kinderen

Met de woorden van een moeder:
Ik heb hier ook al vanalles geprobeerd met D (9). Hij leest eigenlijk alleen maar informatieve boeken. Soms doe ik pogingen om hem echte leesboeken te laten lezen, maar dat pakt niet.
Ik heb al eens een deel van een verhaal verteld, en gestopt waar het spannend was, in de hoop dat hij dan zelf het vervolg gaat lezen. Nee dus.
Ik heb van die echte griezelverhalen gekocht, omdat ik weet dat hij daar van houdt. Hij verzint zelf graag van die verhalen, maar ze lezen: nee.
Enkel Joke Van Leeuwen lijkt hier nu te pakken. Eerst heeft hij het boek "Kweenie" gelezen, en nu heeft hij "Deesje" hier liggen.
Kweenie gaat over iets dat uit de lucht komt vallen, en hij weet niet hoe hij heet.
Deesje gaat over een meisje dat enkel "wieweetwatwaar"boeken leest. Haar vader vindt dat niet normaal, en iemand die kinderkunde studeerde zegt dat ze maar eens bij andere kinderen moet gaan logeren, dat zal haar deugd doen. Onze psychologe had hem dat boek aangeraden. In de bib staat dit boek bij +9, maar persoonlijk vind ik dat het best voor kinderen van een jaar of 6-7 ook gaat. Het zijn zeer korte hoofdstukjes, dus als ze al een beetje zelf kunnen lezen is dat echt wel goed te doen.
De bladopbouw is zeer speels, met tekeningen of met afwisselende lettertypes. En ik denk dat dat hetgene is wat helpt, het ziet er dan niet zo saai uit.


Roald Dahl

Een onovertroffen schrijver, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

De boeken van Roals Dahl kan je overal vinden. Besprekingen door één van de kinderen of enthousiaste verhalen van ouders blijven natuurlijk welkom. Graag met volledige referentie naar het boek aub.

Vanaf 6 jaar zegt de uitgever.

Van een mama van 3 zonen:
Over de Roald Dahl verhalen voor kinderen: ze zijn humoristisch, en slaan enorm aan bij onze kinderen. Wij lezen ze nog voor momenteel, maar het moment van het zelf lezen van die boeken is dicht bij.
De griezelverhalen van R. Dahl en het verhaal "Sjakie en de chocoladefabriek" bestaan ook op CD. Voor lange autoritten een aanrader!
Onze kinderen (7,5,3) vinden het heel leuk onderweg naar die CD's te luisteren, steeds opnieuw (sommige passages zeggen ze vanbuiten mee op intussen).
De verfilmingen (vooral de GVR, wij zijn aan onze tweede kopij van de video toe) vinden de kinderen ook al geweldig.

Nog een enthousiaste ouder:
De GVR, Mathilda, de griezelverhalen, ze zijn allemaal toppers hier. Om nog maar te zwijgen van Sjakie en de chocoladefabriek (boeken én CD horen bij de "schatten" van ons kind)
, en alle andere fantastische verhalen van Roalsd Dahl.

Ouders lezen ook...
Ook een tip voor volwassenen trouwens, deze schrijver.

Voor kleinere kinderen om voor te lezen, groteren lezen zelf.

Tip: Wil je meer weten over hoe Roald Dahl zijn figuren en verhalen bedacht? Er bestaat een boek over:

Roald Dahls schatkamer

Felicity Dahl, Roald Dahl, Roald Dahls schatkamer, De Fontein, 1997, ISBN 90-261-1331-5
 

De hobbit

J.R.R. Tolkien, De Hobbit,

In de ban van de ring (trilogie)

J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring,

tip: bestaat ook op CD als voorleesverhaal - voor onderweg op vakantie, om de lange trip te overbruggen?

  • de Reisgenoten: (18 CD's)
  • de Twee Torens (16 CD's)
  • de Terugkeer van de Koning (16 CD's)

De magische wereld van In de ban van de Ring

David Colbert, De magische wereld van In de ban van de Ring, Prometheus, 2003, ISBN  90-6494-096-7

Bespreking: De figuren, de namen, heel de situering van de Tolkien boeken zijn zorgvuldig gekozen. Dit boek bespreekt in elk hoofdstuk een vraag rond de achtergronden van de Tolkien wereld. Het is vlot geschreven, voorzien van mooie illustraties, en doet je veel opsteken over de magische wereld van de Tolkien boeken. De uitgever zegt "vanaf 12 jaar".

prentje komt nog...

De Tolkien-jaren

Greg Hildebrandt jr., De Tolkien-jaren, uitg. Libero, ISBN 905 764 200

Toen "De Hobbit", "De Silmarillion" en "In de ban van de Ring", in de jaren 70 zo'n rage werden waren er twee broers, Tim en Greg Hildebrandt die over de hobbits prachtige tekeningen maakten.
Een uitgever van kalenders was al een tijdje op zoek naar tekenaars om Tolkien-kalenders te kunnen uitgeven. Toen hij die twee broers ontdekte had hij gevonden wat hij zocht, of liever: wie hij zocht.
Toen de film "In de ban van de Ring" opnieuw een Tolkien-rage op gang trok werd de zoon van één van die broers gevraagd een boek te schrijven over de tijd waarin die kalenders werden gemaakt.
Het resultaat mag er zijn: het is een prachtig boek geworden. Er staat in hoe de tekenaars te werk gingen, er staan schetsen en foto's in en natuurlijk ook een heleboel afgewerkte tekeningen en schilderijen van hobbits, elfen, draken, kolbolden en andere figuren uit Midden-Aarde. Ook krijg je door dit boek een goed beeld van de sfeer waarin die tekenaars leefden. Het lijkt alsof ze zelf hobbits waren en zelf leefden in Midden-Aarde.

Harry Potter boeken: die moeten we niet echt vermelden. Maar misschien is dit wel een tip: Harry Potter boeken op CD.

Andere boekentips voor wie Harry Potter leuk vindt: home.hccnet.nl/h.kip/boektip/index.html

Reeks: De computerheks boeken

Francine Oomen, verschillende titels, Van Holkema & Warendorf

Enkele titels:

  • De computerheks ziet ze vliegen
  • De computerheks tovert er op los (2004), ISBN 90-269-9780-9

Bespreking:
Grappig geschreven boeken over het wel en wee van een soms wat onhandige heks.
Kijk ook eens op deze site voor info over de auteur. Onderaan vind je de boekentitels die aanklikbaar zijn: www.unieboek.nl/index.php?start=/auteurs/show.php%3Fid%3D100%26cat_id%3D13

Max

referentie volgt

Bespreking:
Max is een muis die samen met een aantal andere muizen op een eiland woont.  Als Max een blinkende gouden steen ontdekt, willen alle andere muizen er ook één.  Maar, in tegenstelling tot Max, geven ze aan de plaats waar ze op hun eiland zo'n stenen vinden, niets terug, en zijn ze daarenboven erg gulzig;  En dat leidt tot problemen, tenminste als je de "slechte afloop" hebt gekozen.  Want wat dit boek, naast de mooie illustraties met blinkende elementen, zo uniek maakt, is dat je kind halverwege kan kiezen voor een "goede" dan wel "slechte" afloop.  Bij de goede afloop luisteren de muizen naar de goede raad van Max, en verloopt alles veel leuker.

Voor Harry Potter fans... enkele andere boeken in het genre: home.hccnet.nl/h.kip/boektip/index.html

Kruistocht in spijkerbroek

Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek, Lemniscaat, 1974, ISBN 90 6069 167 9

Andere boeken van Thea Beckman:

Een bos vol spoken
De verloren schat
Wij zijn wegwerpkinderen
Mijn vader woont in Brazilie
Wonderkinderen (over twee versnelde HB kinderen en hun begin aan het secundair onderwijs)
Zwerftocht met Korilu
Hasse Simonsdochter
Triomf van de verschroeide aarde
Geef me de ruimte!
Het rad van fortuin
Stad in de storm
De Gouden Dolk
De val van de Vredeborch
Het geheim van Rotterdam
De Stomme van Kampen
Kinderen van Moeder Aarde
Het helse paradijs
Het Gulden Vlies van Thule
De doge-ring van Venetië
Saartje Tadema
Vrijgevochten
Gekaapt!

Hoochbegaaft

Gerrit de Jager, Zusje 2. Hoochbegaaft, Rainbow pocket, 2003, ISBN 9041704361

Leuk stripverhaal boekje over een klein kind "van deze tijd". Hoogbegaafd (uiteraard) en misschien dyslectisch (maar dat moet blijken zodra ze kan lezen).

Grappig, vol (zelf)relativering rond hoogbegaafdheid. Oef! Een mens mag eens lachen met HB ook! Niet voor mensen die HB als hyperserieus ding zien, waar ZNMGW (vert.: Zeker Niet Mee Gelachen Wordt). Voor mensen met een gezonde dosis humor.

Door rood en spook gereden, de grappigste taalkronkels uit de media.

Verzameld door het Genootschap Onze Taal, Door rood en spook gereden, de grappigste taalkronkels uit de media.Sdu Uitgevers, Den Hoog, ISBN 90 12 10086 0, 2004

website : www.onzetaal.nl/genoot/boekenpagina2.html#36

" De grappigste taalkronkels uit de media. "Bril van Jamai onder de hamer", "Criminelen opereren in ziekenhuis", "Agent schiet man met nepgeweer dood". Al meer dan tien jaar lang ontvangt de redactie van Onze Taal maandelijks tientallen knipsels met allerlei taalkronkels uit de media. De grappigste selecteren we voor de rubriek 'Ruggespraak', achter op het tijdschrift, en de allergrappigste uit die rubriek - zo'n zeshonderd knipsels - zijn nu gebundeld in Door rood en spook gereden. Omdat niet altijd meteen duidelijk is wat er nu precies mis is met zo'n uitglijder, wordt de taalkundige achtergrond van veelvoorkomende misgrepen in korte, luchtige kaderteksten toegelicht."

Paasilinna, Arto

Deze schrijver hanteert een taalgebruik dat enorm aanspreekt, als je van fijne humor houdt. Op een ironische, humoristiche wijze worden de meest verschrikkelijke zaken onder handen genomen. Zelfmoord, moord... Er bestaat dus ook een "andere" manier om er over te schrijven. De schrijver is een meester in ironisch understatement.

Enkele boeken:

  • De zelfmoordclub, Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2004, ISBN 90-284-2045-2

    De finnen staan - misschien door het gebrek aan zonlicht??? - bekend om hun zwaarmoedigheid. Daarom is het onderwerp van dit boek niet echt vreemd te noemen voor een Finse schrijver. De manier waarop het onderwerp behandeld wordt is zachtjes gezegd een beetje speciaal. Twee mannen menen immers dat een zelfmoordclub oprichten nog zo geen gek idee is. Zo kan nagedacht worden over verfijnde manieren van zelfmoord plegen. Want zeg nu zelf: zoiets gewoons als ophangen, daar begin je toch niet aan? Een beetje verfijning van de kunst van de zelfdoding is wel het minste wat je van een zelfmoordclub kunt verwachten natuurlijk. hilarisch boek, dat je in één ruk uitleest.

  • De gifkokkin, Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2002, ISBN 90-284-1950-0

    Wat dacht je bv. van deze beschrijving van de reden waarom één van de drie ploerten, die oma gifkokkin het leven zuur maken, van eennuitkering kan genieten (een proefje uit "De gifmengster"):
    " De jongste van de drie, Jari Fagerström, ontving tegenwoordig een werkloosheidsuitkering. Hij had die winter drie maanden lang bij een tankstation op Lauttasaari gewerkt. De arbeidsverhouding was stukgelopen op een onfortuinlijk misverstand inzake het eigendomsrecht op de waren die in de pompshop werden verkocht. Jari was op straat gezet, maar de zaak was niet aan de politie gemeld. Derhalve kon Fagerström voorlopig aanspraak maken op een daggeld van iets meer dan 45 markka."

    De schoftenstreken van de drie leeglopers worden flink in de verf gezet. Maar omaatje is wat je noemt "een kranig oudje"...
    Als je niet houdt van een boek waarin niet alleen een paar mensen, maar tevens een aantal dieren (meer bepaald een paar duiven, een varken, een kat, een hond en een reuzenaal) op bepaald onnatuurlijke -maar kleurrijk beschreven- wijze het tijdelijke voor het eeuwige ruilen, dan sla je dit werkje echter beter over...

Een spook in bed

Els Rooijers, Een spook in bed, ISBN 90.6692.177.3

Ik geef het door als boekentip omdat het het meest spannendste en interessante boek is op dit niveau (AVI6) dat mijn zoon (7) en ik tot hiertoe hebben gevonden. De titel klinkt nogal onnozel en dekt de lading allerminst. Het verhaal gaat over een meisje, Pien Kuilder, dat afstamt van een oud adelijk geslacht. Het familiekasteel, dat in handen is van een verre oom, wordt verkocht en een deel van de oude meubels, waaronder een kist met oude kleren, komt in het huis van het meisje terecht. Pien ontdekt gaandeweg dat
1) haar vader een sleutel heeft die op de kist past, en waarvan haar vader zegt dat die sleutel verband houdt met een groot geheim op het Kuilderslot
2) in de kist een spookje zit dat Obrecht Kuilder heet
3) het spookje een onvervulde taak heeft: in opdracht van zijn grootmoeder een brief naar de notaris brengen
4) zij afstamt van Titus Kuilder, een zoon van het geslacht die het Kuilderslot had moeten erven maar dat niet gedaan heeft omdat het testament waarin dat geregeld werd nooit bij de notaris is geraakt
5) dat Obrecht de zoon was van Titus en en op een dag spoorloos is verdwenen
6) dat het spookje doodsbang is voor zijn oom, broer van zijn vader, Wilhelm Kuilder, die het slot wél geërfd heeft

Voel je'm komen...? Mijn zoon in elk geval wel en hij is nog nooit zo geïntrigeerd geweest door een boek. Ik denk dat dit boek voor een doorbraak aan het zorgen is, plots heeft hij een heel andere kijk op lezen.

Enkele uitspraken van hem vanavond: "ik dacht altijd dat boeken nooit zo spannend konden zijn als films maar dat is niet waar...dit is even spannend...neen, dit is véél spannender want het is eng om plots in je hoofd te ontdekken hoe het verhaal ineen zit. In een film moeten ze de enge stukken laten zien om het spannend te maken...en dan kan je je ogen dicht doen, maar bij een boek...ze hoeven niks te schrijven en toch weet je het...en je gedachten kan je niet afzetten en hooo...dat is pas echt spannend!" Hij was zo opgewonden dat ik verbaasd was over hoe vlot hij in slaap is geraakt daarnet. Ik denk dat ik hier een
potentiële liefhebber van Edgar Allan Poe in huis heb overigens :-). Maar goed, ik vond het dus de moeite om dit boek als tip door te geven, voor kinderen die denken dat lezen saai is en film sowieso interessanter (zoals bij mijn zoon het geval bleek te zijn).


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be