Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Jong en wat ouder
Cursus creatief schrijven
Scoutsgroep HB kinderen
Boeken en ik
Op het web
vijf
zes
Links
Jongeren en wat ouder: creatief schrijven

Heb jij een vlotte pen? Of niet echt maar wel veel materiaal in je hoofd die een vlotte pen nodig heeft? Misschien is een cursus creatief schrijven voor hoogbegaafde jongeren dan wel iets voor jou!

Organisatie: Stedelijk Conservatorium Hasselt

Docent: Daan Pleumeekens

Schrijfdocent Daan Pleumeekers heeft binnen het Deeltijds KunstOnderwijs in Lier al een schrijfcursus gedoceerd aan hoogbegaafde jongeren. Hij heeft de ambitie om een dergelijke cursus op te starten in Hasselt.

Plaatsen: Hasselt, Stedelijk conservatorium voor Muziek, Woord en Dans (NIEUW) en Lier, academie (gestart in 2003)

Nieuw in Hasselt: de succesvolle opleiding die in Lier reeds was gestart.

Sinds 1995 organiseert het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans in Hasselt "Literaire Creatie", een driejarige schrijfopleiding voor volwassenen. Tijdens drie lesuren per week (gegeven in één sessie) krijg je (al doende) verschillende schrijftechnieken onder de knie: proza, poëzie, toneel. Dit alles onder begeleiding van schrijfdocent Daan Pleumeekers.

Het Conservatorium van Hasselt wil deze opleiding nu ook aanbieden aan een specifiek publiek: hoogbegaafde jongeren met schrijversvingers. Wij brengen je graag van dit vernieuwende initiatief op de hoogte. Onder begeleiding van schrijfdocent Daan Pleumeekers ontdekken deze jongeren hun eigen taal en elkaar.

Praktisch: 3jarige opleiding, dinsdagen 18-21u (specifiek voor hoogbegaafden), maandagen zelfde uur voor iedereen

Uit de brief van de docent:
"Om de schrijfcursus met succes te volgen moet je niet veel leren, maar is het noodzakelijk er dat je tijd kan vrijmaken om zeer regelmatig te schrijven en te herschrijven tot het wordt wat het moet zijn om een groter lezerspubliek te kunnen bereiken.
Het eerste jaar krijg je nog (vrijblijvende) schrijfopdrachten, maar gaandeweg wordt het belangrijker dat je zelf bepaalt wat je wil schrijven. De bespreking van de teksten die je inlevert vormen een belangrijk onderdeel van de les want vooral op basis daarvan wordt theorie gegeven. In het gedeelte Repertoirestudie gaan we de technieken van belangrijke schrijvers bekijken en ga we na hoe we daarvan kunnen leren. In de eerste trimester is dat poëzie, in de tweede trimester proza en in de derde drama. Maar eigenlijk bepaal jij telkens een belangrijkste deel van de volgende les door de aard van de tekst die je inlevert en dat kan alles zijn wat met fictie te maken heeft.
Er wordt ook verwacht dat iedereen de teksten van de anderen leest en daarop commentaar levert.
Dit zijn zowat de belangrijkste krachtlijnen van de cursus. Indien je nog vragen hebt kan je mij nog altijd bellen
"

Bron bericht: VZW Creatief schrijven en de lesgever zelf

Als vzw Creatief Schrijven is een organisatie op het decreet van de amateurkunsten en het landelijk steunpunt in Vlaanderen voor al wie met Creatief Schrijven aan de slag wil.
Mieke Werbrouck
Creatief Schrijven vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
[t] 03 222 40 99
[e] mieke@creatiefschrijven.be
[w] www.creatiefschrijven.be

Meer info:

  • Over de schrijfopleiding voor volwassenen:
    Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans, Kunstlaan 12, 3500 Hasselt, [t] 011 23 98 30,
    e-mail: stedelijk.conservatorium.mwd@hasselt.be
    Inschrijvingen starten vanaf 24 augustus.
  • Over de schrijfopleiding voor hoogbegaafde jongeren:
    Daan Pleumeekers, [t] 03 569 06 24, e-mail: dapleum@hotmail.com

 


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be