Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Links-Overzicht
Algemeen links
Amerikaanse sites
Asynchrone ontwikkeling
Australische sites
Belgische sites
Canada
CBO
Dabrowski
Definitie HB
Doorkliksites
Duitstalig
Europees
Franstalige sites
Filosoferen met kinderen
Groepen en fora over HB
Groot Brittanië
Hendrickx methode
Hypergevoeligheid
Kinderpagina's
Jongeren
Leerproblemen
Leren Leren
Lijsten kenmerken HB
Literatuur
Mindmappen
Nederland
Neuronauten
Onderpresteren
Onderwijs
Opvoeding en begeleiding
Ouders
Pers
Pesten
Politiek
School-visies
School-materialen
School-nascholing
School-Vlaamse voorbeelden
School-voorbeelden uit het buitenland
Scholen "met" HB
Sites kids HB
Sociaal-Emotioneel
Talent
Testen
Thuisonderwijs
Tijdschriften
Tweemaal Speciaal
Verenigingen
Versnellen
V-P kloven
VSL en beelddenken
Waarheen vandaag?
Winkelen
...
...
Links
Links over hoogbegaafdheid introductie

Via deze pagina's vind je alle andere sites waarnaar in deze website wordt verwezen, en nog veel meer. De websites hebben een voorlopige rangschikking, volgens bepaalde trefwoorden die, toegegeven, arbitrair gekozen zijn. Beter dat dan wachten tot dit gedeelte van de site helemaal "af" is, dachten wij.

Bepaalde sites komen meerdere malen voor. Een basissite zoals hoagiesgifted bijvoorbeeld, zal je tegenkomen bij de trefwoorden Algemeen en Amerikaanse sites, maar ook bij veel specifiekere trefwoorden zoals hypergevoeligheid, testen, leerproblemen, enz.

Natuurlijk zijn er ook link pagina's voor de kinderen voorzien, en weten ouders wellicht de"waarheen vandaag" pagina te waarderen als de verveling in een weekend of tijdens de vakantiemaanden dreigt toe te slaan (stuur ons trouwens uw favoriete uitstapjes eens door? Doen!).

Op de pagina die u nu ziet, zullen we regelmatig een bepaalde site in de focus brengen. Voel u vrij via ons mail adres een bepaalde site aan te bevelen, en uw waardering ervan mee te geven.

Tip: Engelstalige links naar enkele canadese site die een voorbeeld kunnen zijn voor andere onderwijsministeries:

Taal: Engels

Land: Canada

Inhoud:

Een compleet handboek voor leerkrachten in Canada.

 

Tip: het nation deceived rapport doet in de US en ver erbuiten veel stof opwaaien

Taal: Engels

Land: USA

Inhoud:

In de US worden erg slimme en hoogbegaafde kinderen en jongeren vaak geremd in hun schoolcarrière. Versnelling (in alle mogelijke vormen, je vindt ze beschreven in het rapport) wordt vaak eerder afgeraden en ontmoedigd dan gestimuleerd. Zelfs al zou dat een vrij goede en eenvoudige maatregel zijn, die de kinderen en jongeren zou geven waar ze recht op hebben: het recht elke dag op school iets bij te mogen leren.

Allerlei redelijk klinkende redenen worden aangehaald om versnelling af te raden: te weinig kennis van de effecten van versnelling, de idee dat leerlingen best bij leeftijdsgenoten gedijen, het geloof dat versnelling de kinderen te snel doet opgroeien, hen dus belet ten volle kind te zijn, schrik voor negatieve effecten op sociaal gebied voor het kind, politieke bezorgdheid ivm gelijkheid, en last but not least: de schrik dat andere kinderen of ouders beledigd zouden zijn door de versnelling van het kind.

Maar zijn die redenen eigenlijk correct? Zijn het maw geen verzinsels? Het rapport toont pijnlijk duidelijk aan, dat er al te vaak drogredenen gebruikt worden om versnelling te ontraden. Kinderen en jongeren die omwille van de juiste redenen, en op een goede manier versneld werden, zijn juist meer gemotiveerd om zich in te zetten, werken hard en zijn succesvol, en voelen zich er goed bij. Zij hebben ook sociaal weinig hinder van de versnelling.

Je kan dit interessante rapport downloaden op de site.

 

© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be