Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Titeldeel
Creativiteit
Energie
Fantasie
Hobby's
Intense reacties
Rust
Sociaal
Sterke gevoelswereld
Thuis leren
Vragen stellen
Filosoferen aan de keukentafel
Vertrouwen krijgen en geven
   
   
   
   
 
 
 
 
Behoefte aan rust

Sommige hoogbegaafde kinderen hebben op geregelde tijdstippen nood aan rust en afzondering, om te bekomen van het leven van alledag. Een beetje tijd alleen door mogen brengen, kan dan voor hen een ware verademing zijn.

De anekdotes

 • “ H. heeft ook die 'rust' nodig. Rustig tijd thuis, zonder allerlei volk over de vloer. Ik doe ze zeker geen
  plezier met bijvoorbeeld in de vakantie alle dagen vriendjes over de vloer te vragen.”
 • “ N. (5,5 jaar), gaf gisteren anders uit het niets aan dat hij regelmatig rust nodig heeft ‘om te kunnen denken’, ‘Al die juffen en kinderen doen niks anders dan praten en roepen, altijd dat lawaai.’ .Hij gaat zelfs speciaal zijn jas weghangen en halen omdat die kamer zo stil is, héérlijk vindt hij dat. Nu is hij dus zelf een lawaaimaker en een erg druk kind, maar soit, hij zei dat zo ernstig dat we erop in gingen, en afspraken maakten met die juffen van de buitenschoolse opvang vanochtend (ze zijn daar enkele dagen deze vakantie), stripverhalen mee en zo, de rustige kamer werd voor hem beschikbaar gemaakt. Resultaat: omdat hij dus af en toe vandaag rustig alleen mocht gaan zitten in de opvang, is hij heel de dag zonder incidenten doorgekomen ( in vergelijking met gisteren: het ene na het andere en constant gestraft worden).
  We hebben die rustmomenten ook thuis ingevoerd. Als hij wat te druk is, suggereren we dat hij even strips gaat lezen. het effect is spectaculair. Hij maakt deze dagen ook écht een goed contact gemaakt met verschillende mensen. Zelfs de psychologe vond dat hij ‘zo helemaal anders’ was dan tijdens de laatste schoolweken.
  het feit dat hij zelf kan verwoorden nu dat hij rust nodig heeft, is toch wel een hele stap voor ons ventje.
  Ik heb daar voor ons (druk) kind nooit echt zo diep over nagedacht, maar nu het blijkt te werken, lijkt het me toch wel logisch, dat een kind met de druk die de juf op school naar hem toe zet omdat hij met zijn kleutergedrag in het eerste leerjaar wel nog wat te levendig is naar haar zin, baat kan hebben bij een rustig moment voor zichzelf af en toe. We gaan dit ook met de juf bespreken, dat ze hem een rustigere werkplek geeft"
 • “Die momenten van rust heeft L. ook nodig. Thuis is hij alleen dus heeft hij rust om het moment dat hij het wil.
  In school is het natuurlijk niet rustig en daarom staat hij nogal eens alleen. Ik merk dit tijdens de zwemles (ik ga dan altijd mee). Bij vrij zwemmen bekijkt L. de anderen stilletjes vanuit een rustig plaatsje aan de kant van het zwembad (hij zit wel mee in het water), vooral tijdens de drukke spelletjes. Bij rustige spelletjes neemt hij dan weer wel deel.”
 • ” Op feestjes bij ons thuis geef ik hem de mogelijkheid om zich terug te trekken in onze slaapkamer met een strip (andere kinderen mogen niet in onze slaapkamer). In het verleden was hij ooit eens in een kast gekropen om rustig te zitten. De andere kinderen vonden dit gedrag zo raar, dat ze mij kwamen halen. Toen heb ik begrepen dat hij momenten van rust nodig heeft, weg van de drukte. Na een kwartiertje kan hij er weer tegen en doet hij even druk als de rest :-) “.
 • “Mijn J. (4 jaar) is een redelijk rustig kind, moet niks hebben van wilde jongens en zo. Ik vraag elke dag na school wat het leukste en het minst leuke van de dag was.
  Op een dag antwoordde ze: ‘leukste van de dag = toen ik de hele speeltijd heel lang alleen in de klas rustig op toilet heb gezeten’; ‘minst leuke van de dag = toen de speeltijd gedaan was en de anderen weer binnenkwamen’. “
 • “ Ik heb de indruk dat ik mijn meisjes er echt niet zo veel plezier mee doe als er te vaak andere kinderen komen spelen. Zo eens een keertje ja, dat wel, maar in de vakantie bijvoorbeeld, moet dat zeker geen 3 keer per week. Dat is gewoon te druk. Ze genieten vooral van de rust in de vakantie. Als ik hoor hoe het er soms bij andere mensen aan toe gaat: bijna dagelijks vriendjes over de vloer, dat kan ik mij bij ons niet voorstellen.”

© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be