Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Titeldeel
Inleiding Waarheen
Uitstappen en
leuke plekken
Vakantiecursussen
 
Waarheen vandaag?
hiermee kan je springen in deze lijst:

Evenementen (eenmalig)

Wetenschap en techniek

Binnenspeeltuinen

Film

Op reis

Allerlei

Theater en toneel

Archeologie

Labyrinten & puzzelen

Museums

Dierentuinen

Pretparken

Sterren, Planeten, Ruimtevaart

Natuurliefhebbers

Vooraf: zoek ook eens zelf... en stuur ons je ervaringen door!

Lerarenkaart: www.lerarenkaart.be

Zoek hier op trefwoord - dan vind je een schat aan informatie voor uitstappen!

Een mooi overzicht van pretparken en zoos vind je hier

(terug naar boven)

Eendagjeuit-zoekwebsite: www.eendagjeuit.be

Zoek het eens op: netjes gerangschikte tips voor een dagje uit in België en Nederland.
Je kan op verschillende criteria zoeken.

(terug naar boven)

evenementen, eenmalig

Kinderuniversiteit

  • Na het succes van 2004, drie dagen in 2005, in Leuven ditmaal. Het is wel jammer dat de dagen zich nu niet meer richten naar de kleintjes ook, maar kom: het ziet er weer mooi uit!

Museum voor natuurwetenschappen: www.natuurwetenschappen.be/

  • Het Museum voor natuurwetenschappen heeft regelmatig nieuwe evenementen, thematentoonstellingen, organiseert workshops... Het is dus een kwestie van regelmatig eens te gaan kijken!
 

Vlaamse Wetenschapsweek: www.vlaamsewetenschapsweek.be/

Taal site: Nederlands
Adres: initiatieven in gans Vlaanderen
Genre: Site van de Vlaamse wetenschapsweek
Opm:

  • Het programma van 2004 staat er voorlopig nog op
  • Zodra het prpgramma 2005 beschikbaar is, laten we het hier weten

(terug naar boven)

Voor de lego liefhebbers: hou deze site in het oog voor de legoworld evenementen: www.legoworld.nl/
Wetenschap en techniek
Overzicht

Vereniging van Science centra in Nederland en België: www.sciencecentra.nl/algemeen/frames.html

Hier vind je een overzichtje...

 

Wereldfysicajaar

2005 is wereldfysicajaar, en dat zullen we geweten hebben.

Een overzichtje (vult u aan?)

  • AHA! Fysica: De eerste editie van WetenStappen in Leuven!

    2005 is het wereld jaar van de fysica, en in Leuven is dat zichtbaar op straat!
    Het departement Natuurkunde en Sterrenkunde van de K.U.Leuven en Toerisme Leuven plaatsten in Leuven 15 borden met vragen en antwoorden over fysische principes. Sommige vragen zijn uit het leven geplukt, andere liggen iets verder van ons bed. De ontdekkingstocht loopt van 11 juni tot 31 oktober 2005.
    Beginpunt van de wandeling is het stadhuis van Leuven. 

  • Einstein in de lage landen
  • Tentoonstelling over Albert Einstein in België en Nederland.
    Museum voor de geschiedenis van de wetenschappen, Universiteit Gent,
    Sterrecomplex, Krijgslaan 281, gebouw S30, Gent.
    Open weekdagen van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur, nog tot 2 december 2005

  • Voor wie meer wil lezen over 100 jaar theorieën van Einstein...
  • En voor de fun: slimmeriken in stripland


Hidrodoe: www.hidrodoe.be/

Hidrodoe, een waterDOEcentrum in de bossen van Herentals.
Kan je voetballen met water? Wat is een kookfiets? Hoe zag een WC eruit bij de Romeinen? Bestaat de mens echt voor 70% uit water? Je ontdekt het allemaal in Hidrodoe. Met meer dan 80 experimenten en weetjes over water, is Hidrodoe de ideale uitstap voor jong en oud.
Elke maandag in juli en augustus kan je meespelen met het zomerspel "Als een eend in het water!" Een zomers spel voor het hele gezin.
In het w@tercafe met tuinterras geniet je nadien van een lekker drankje. In de Waterwinkel kan je terecht voor een souvenier.

Onze hb zoon van 7 bezocht Hirdrodoe met zijn klas, in het kader van een projectweek rond water. Hij is nogal ongeduldig van aard, zal snel van het ene op het andere overgaan ook als iets saai is. Hij heeft bij élke opstelling geduldig staan aanchuiven, heeft alles uitgeprobeerd, en kwam heel enthousiast terug, met de mededeling "Daar MOETEN we met de broers nog eens heen!"

Hidrodoe
Haanheuvel 7
B-2200 Herentals
Tel.: 014 44 26 44
Fax: 014 44 26 45
e-mail: info@hidrodoe.be

(terug naar boven)

Technopolis: www.technopolis.be/

Taal: Nederlands, Frans, Engels
Land: België (Mechelen)
Inhoud: Site van het Vlaamse doe-centrum voor wetenschappen in Mechelen. Overzicht van thema tentoonstellingen en evenementen, nuttige en leuke informatie, doe-dingen.
Tip: Laat je kinderen eens los op "begin te experimenteren" (maar achteraf niet klagen over hun experimenten! Wij zijn NIET verantwoordelijk voor wat jullie spruiten allemaal zullen doen!)
Adres: Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen.
Openingsuren: Alle dagen van 9.30 tot 17 uur
Inlichtingen: 015-34.20.00

Tips:

  • Kijk regelmatig eens op de website, er zijn geregeld thematentoonstellingen.
  • Tip zomer 2005: Verkeersacademie (nog tot 6 november 2005)
    Tentoonstelling over de moeilijkheden die kinderen ondervinden in het verkeer.

Ervaringen met Technopolis:
Hier gaan we ongeveer 4x per jaar heen, sinds mijn dochter 3 is. De doelgroep is 6-14 jarigen, maar een 3-jarige vindt het dus ook leuk. Ze ziet het zelf geloof ik als een soort binnenspeeltuin. Er zijn ook heel veel dingen om aan te voelen en prutsen en doen, zonder dat je daarvoor de hele wetenschappelijke uitleg moet weten (als geef ik die er wel eens bij). Ik vind het ook een heel goeie uitstap voor een kleiner kind dat misschien nog niet alles begrijpt: zo krijgt ze een gevoel voor fysica en techniek en hoe de dingen werken. Wel wat jammer dat het nogal fysica-gericht is, ik vind er weinig terug over chemie, biologie etc.

Onze tweede uitstap naar Technopolis in Mechelen was net zoals de eerste keer een succes. Zoon (5,5 j) en dochter (3j) hebben bijna drie uur lang gespeeld, geëxperimenteerd en hier en daar wat bijgeleerd. De eerste keer dat we Technopolis bezochten, was op een zondag en toen was het er enorm druk, wat met twee kleuters wel wat lastiger was, omdat ze amper de kans kregen om zelf de dingen uit te testen. Nu zijn we op woensdagnamiddag geweest en dat was een groot verschil: veel minder volk, wat de mogelijkheid om actief te beleven ten goede kwam. Onze zoon was vrijwel in alles geïnteresseerd, maar heeft het meeste plezier beleefd aan de sluis met het bootje en de luchtballon die je zelf kan laten opstijgen; dochter was weg van de magneetwand en de zwart - wit blokkenhoek. Voor vele doe-experimenten zijn onze kinderen nog te jong om de achterliggende wetenschappelijke uitleg te vatten, maar dat deed geen afbreuk aan hun interesse en plezier. Bij het buitengaan waren we een levende reclame voor Technopolis: dochter heb ik, terwijl ze krijste als een varken, onder de arm moeten buitenslepen en zoon vroeg, nog voor we de parking afreden: "Wanneer gaan we terug naar Technopolis?". Een geslaagde namiddag dus, misschien toch maar eens overwegen om een abonnement te nemen?

Net zoals de anderen die al een bezoek hebben gebracht aan Technopolis, zijn ook wij zéér tevreden over ons (eerste) bezoek !!
Echt een aanrader ! Wij waren daar rond de middag, 't was heel rustig. Tijd genoeg om alles rustig te bekijken en te testen. R.(4) vond vooral het eerste gedeelte heel tof, thema 'bouwstenen' en 'de waterkant'. Maar ook de 'ballenbaan' vond hij super ! R. heeft zich goed geamuseerd ! In totaal (ook eventjes een snack gaan eten) zijn we er toch meer dan 4 uur geweest. Voor iedereen die dus nog niet in Technopolis is geweest : Aanrader !!
R. is pas 4 jaar, maar er is al heel veel te doen voor deze leeftijd. Ook voor de ouders een interessante uitstap ! Wij waren vooral ook heel tevreden omdat het er niet druk was en niet te veel lawaai !

(terug naar boven)

Experimentarium: www.ulb.ac.be/musees/experimentarium/index.html

ULB CP238, boulevard du Triomphe, 1050 Bruxelles

Leuke ervaring voor studenten en leerlingen secundair (?) onderwijs: fysica proeven "levendig" voorgesteld.

(terug naar boven)

scientastic: http://www.scientastic.be/

(terug naar boven)

Dreamgirlzz: www.docentenplein.nl/vakinfo0401/dreamgirlzz.htm

Meisjes en techniek: niet te onderschatten!
DreamGirlzzz is de rondreizende interactieve tentoonstelling van Technica 10 Nederland. Na twee maanden gastvrij onderdak te hebben gekregen bij het Cosmos Ontdekcentrum te Lattrop staat DreamGirlzzz nu bij Space Expo in Noordwijk. Europa’s eerste permanente ruimtevaarttentoonstelling van de European Space Agency is, na de ruimtereis van André Kuipers, natuurlijk 'the place to be'. In de speciale Technika 10-droomkamer ontdek je dat de combinatie meiden en techniek heel wat vanzelfsprekender is dan de meeste mensen denken. DreamGirlzzz is twee maanden te gast in Noordwijk.

(terug naar boven)

EarthExplorer: www.earthexplorer.be/nl/default.asp


Earth Explorer? Voelen wat onze aardbol doet brullen, barsten, schudden, vriezen en koken. Een interactief avontuur middenin fascinerende elementen! (althans, dat beloven folder en website... zie verder bij ervaringen...)
Fortstraat 128b
8400 0ostende
Tel. +32 59 70 59 59
Fax. +32 50 70 00 11
E-mail: info@earthexplorer.be

Ervaringen:
We kregen van enkele ouders met kinderen in de basisschool de reactie dat het veel minder aantrekkelijk voorgesteld was dan bv. Technopolis. Ze vonden het wat mager, te veel kijken en te weinig doen, te weinig levensecht, kortom: te veel geld voor te weinig.
Ze denken dat dit ook geldt voor oudere kinderen, zijzelf vonden het ook nogal saai.

Anderen meldden dat hun kinderen (HB jongeren uit eerste jaren secundaire school) het erg leuk hadden gevonden, zeker toen ze een gids aan de praat kregen over onderwerpen waarin die duidelijk erg beslagen was.

Eerder iets voor oudere kinderen dus? En niet te veel zelf doen verwachten zoals in Technopolis (wat dan ook veel meer een doe-centrum is, wat EE niet waar maakt blijkbaar op dezelfde aanschouwelijke wijze)

De voor- en tegenstanders geraken het niet met elkaar eens...Ook bij leerkrachten zijn de meningen verdeeld...kijk eens op www.lerarenkaart.be en kijk naar "alle reacties"

Weet je wat? We wachten gewoon op jouw reactie en aanvullende commentaar. Maar gooi asjeblieft niet met slagroomtaarten moest het tegenvallen, enkelen van de redactie zijn op dieet. De bloemen moesten we iets goeds hebben aangeraden, mogen dus wel.

Tip:
Op de site staat heel wat info, ondermeer lespakketten. Misschien wel interessant om die vooraf even te bekijken.

(terug naar boven)

PASS: Parc d'aventures scientifiques: www.pass.be/nl/home.shtml

Wetenschap en samenleving, daarover gaat het hier. Hoewel we in Henegouwen zijn, spreekt de website alleszins drie talen, waaronder Nederlands.

Op de website over Pass:
"Het Pass is een museum. Een museum over wetenschappen, technologie en samenleving.
Maar een nieuw soort museum ... "het andere museum".
Hier geen verzamelingen, maar tentoonstellingen en spektakels op 12000 m©˜ die de bezoeker uitnodigen om iets te doen, om zijn nieuwsgierigheid te prikkelen en zich een mening te vormen over de plaats die wetenschappen en technologie innemen in onze samenleving. Daarnaast is er het park van 28 ha, dat integraal deel uitmaakt van de tentoonstellingen en dat van de bezoeker een ontdekkingsreiziger maakt. Het Pass is een plaats waar je aanraakt, luistert, kijkt, zelfs een beetje leest... waar je een stelling inneemt, droomt... een plaats waar nieuwsgierigheid voor één keer geen slechte eigenschap is.
De site zelf is ook niet alledaags. Een oude steenkoolmijn van de Borinage in Henegouwen (Wallonië). Beschermde gebouwen die tot het industrieel erfgoed behoren (de "Belvédère", het Kabelrad, de "Salle des machines") kregen een cultuurwetenschappelijke opdracht onder impuls van het Waalse Gewest en de Europese Unie. Rond deze gebouwen ontstond een nieuwe architectuur die het industriële karakter van het geheel heeft bewaard, perfect aangepast aan de geschiedenis... van verleden of toekomst."

Tip: speel het olympisch spel: www.pass.be/nl/ev_nements/olympass.shtml

Tip zomer 2005: De groene onderzeeër
Tentoonstelling en interactief toneelstuk in een 35 meter lange 'onderzeeër', die de bezoekers warm wil doen lopen voor duurzame energiebronnen.
Elke dag open, meerdere voorstellingen per dag.
Van 1 juli tot 1 augustus 2005

ervaringen:
"Met jullie kinderen MOET je daarheen", zei een collega me. "Ze zullen zich amuseren niet alleen met de doe-dingen, maar ook in het ruime domein, waar ze zich eens goed zullen uitleven"

Nemo: www.e-nemo.nl/

Het grootste science center van Nederland, in Amsterdam.

(terug naar boven)

Binnenspeeltuinen

Rollerland-Pretland: www.rollerland.be/

Taal: Nederlands
Plaats: Dendermonde, naast Dender (plan zie site)
Genre: binnenspeeltuin, rolschaats- en rollerscate baan, mogelijkheid om iets te drinken, verjaardagsfeestjes, kortom: een plaats waar kleinere en grotere kinderen zich op een regenachtige dag eens goed kunnen uitleven.

(terug naar boven)

Film

Cinebel: www.cinebel.be/

Taal: Nederlands
Inhoud : Overzicht van films en de programmering in filmzalen, film rescencenties, enz.

(terug naar boven)

Op reis

ANWB - Kinderroutekaarten: kindeeeoutekaarten ANWB

Taal: Nederlands
Land: Nederland
Inhoud: Op deze pagina van de ANWB vind u speciale kinderroutekaarten. Leuk voor de kinderen om een reisweg uit te stippelen, en onderweg te volgen waar men is. Bevat ook spelletjes voor onderweg. Beschikbaar: Frankrijk, Alpen/Noord Italië, Nederland

(terug naar boven)

Allerlei

Mini Europa: www.minieurope.com/

Onze zoon (5) is geweldig geïnteresseerd in Aardrijkskunde. Hij vindt een uitstapje naar mini-Europa dus erg leuk. Thuisgekomen wil hij natuurlijk zijn "eigen" versie maken... Die week hebben we dan maar wat minder bewegingsruimte...
Zijn versie van de bouwsels is steeds erg bijzonder. Het zou ons niet verwonderen als hij ooit zou afkomen met iets zoals hiernaast....

(terug naar boven)

Het rijk van de Draak (Gent): www.gent.be/gent/nieuws/showitem.asp?ID=04/0490&NAV=ON

In de St Pietersabdij in Gent loopt tot einde augustus 2004 een tentoonstelling over Chinese dieren (echte en mytische dieren!). Gratis voor kinderen tussen 6 en 12.

Zowel voor groten als kleintjes zijn er heel wat activiteiten voorzien.

Een goeie tip voor kinderen die van dieren houden én die zich kunnen inleven in de betekenis van de dieren in de Chinese cultuur. Zeer actieve dag verzekerd! (En wellicht een kind dat draken wil bouwen achteraf ook)

(terug naar boven)

Snow & Ice Sculpture Festival: www.ijssculptuur.com/

Taal: Nederlands
Plaats: België, Zeebrugge
Inhoud: Site van het jaarlijkse festival waarin sneeuw- en ijsbeelden centraal staan (hierrond wordt allerlei leuks georganiseerd, zoals een ijsthotel bv...).

(terug naar boven)

Theater en toneel

Figurentheater De Maan: www.demaan.be

Poppentheater van de bovenste plank!

Ervaringen:
"Onze kinderen (4 en 5) zijn geen stilzitters.  Maar bij de telkens weer verrassende voorstellingen van De Maan, bewegen ze bijna niet.  Prachtig!"
"Een tip voor de mensen die in de buurt van Mechelen wonen: ga eens naar een voorstelling van De Maan. Ik ben telkens weer opnieuw verrast door de hoge kwaliteit van hun voorstellingen die inhoudelijk echt iets te vertellen hebben (J. huilt telkens tranen met tuiten!)."

Op hun website lezen we dit:
"DE MAAN is een erkend en gesubsidieerd figurentheater en speelt hoofdzakelijk voor kinderen en jongeren. DE MAAN speelt zowel in haar eigen zalen als op verplaatsing in tal van cultuurcentra en schouwburgen in Vlaanderen en Nederland.
DE MAAN brengt beeldend theater, d.w.z. dat de acteurs hun verhaal vertellen via poppen, attributen, objecten, schimmen, maskers,... dode figuren worden tot leven gewekt."

(terug naar boven)

Archeologie

Ingang van de
Cactus Gallerij:
kleine mammoet

Chauvet-Pont-D'Arc: www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/chauvet/en/index.html

Taal: Frans, Engels, Spaans
Plaats: Frankrijk (Pont D'Arc)
Inhoud: Site over de grot van Chauvet in Pont D'Arc, een zeer belangrijke archeologische site, waarin een aantal zaken uit de oudheid zijn teruggevonden (tekeningen van mammoeten, andere dieren, enz).
Tip: Je kan deze site via het web bezoeken. Prachtige foto's en summiere, maar interessante uitleg.

(terug naar boven)

Archeon in Alphen aan de Rijn: www.archeon.nl/

Archeologisch themapark

Ervaringen:

Mijn zoon is in het 5de leerjaar in klasverband naar Archeon geweest en vond het een fantastische ervaring.
Vooral omdat ze actief mochten meedoen. Hij is nu 13 maar wil er dolgraag nog eens naartoe.

Mijn dochter deed er eens een CREFI kamp. (op de site van CREFI komt het kamp dit jaar niet voor)

(terug naar boven)

Prehistosite de Ramioul www.ramioul.org en users.skynet.be/bk342309/Ramioul/index.html

Kijk eens naar de foto's van activiteiten voor kinderen in 2004 hier: foto's 2004

(terug naar boven)

 

Grotten van Han: www.grotte-de-han.be/nl/neerl.html
Klassieke schooluitstap, misschien wel leuk voor deze zomer ook?

Ervaring met jong kind: "Ik ben er met een 4-jarige naar toe geweest. Eerst ging het met een treintje naar de ingang van de grot. Dan was het in de grot ongeveer 1u (traag) stappen en ondertussen naar uitleg luisteren. De uitleg was waarschijnlijk wel goed voor een iets ouder kind, mijn 4-jarige dochter had af en toe extra uitleg nodig. Met een bootje vervolgens de grot weer uit. Ze vond het heel leuk, de duurtijd was precies goed om niet vervelend te worden en toch de kans te krijgen al haar vragen beantwoord te zien. Het treintje en bootje maken het ook wel plezant.
In Han kun je ook (met een combi-ticket) naar het Wildpark: met een treintje rij je langs weiden en kooien, je krijgt uitleg via luidsprekers, je mag af en toe uitstappen. Vond onze dochter saaier dan de grot.
Er is ook een speeltuin en horeca-toestanden.
Er is ook nog het Expothema over klimaat en het Museum, maar daar zijn we niet geweest.

e-mail grotte-de-han@grotte-de-han.be

(terug naar boven)

Museum "De Roosen"

Adresgegevens:
De Roosen 64
3910 Neerpelt (in de buurt van het tennisterrein van Neerpelt)
011/64.28.95
Open voor groepen op afspraak, voor anderen: laatste zondag van de maand van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Dit is een klein museumpje, een uit de hand gelopen hobby van een leraar op pensioen. Het gaat over archeologie, mineralen, fossielen, schelpen. En er is een klein fossielenwinkeltje aan, met zéér democratische prijzen.
Als je in de buurt van Neerpelt bent, zeker eens langsgaan.
De dingen zijn overzichtelijk tentoongesteld, en er hangen prachtige
illustraties, gemaakt door de vrouw des huizes.
Geen website beschikbaar.

(terug naar boven)

Drakkar museum
leuke viking ervaring

La Tour de l’Horloge
Rue du château - 62340 Guînes
Frankrijk - Normandië

Tel : 0033.3.21.19.59.00 - Fax : 0033.3.21.85.88.38

Chateau-Musée
Bologne Sur Mer

Château-Musée
Rue Bernet 62200 Boulogne-sur-Mer
Frankrijk
TL 03 21 10 02 20
FX 03 21 10 02 23

Catacomben in Valkenburg

Catacomben Valkenburg

Geweldig voor een dagje uit, te combineren met een bezoek aan Valkenburg.

Catacomben nagebouwd door een bevlogen Nederlander die enthousiast van Rome terugkwam begin 20ste eeuw. Herontdekt door een boer die zijn land ploegde in 1940. Mooi opengesteld voor pubiek.

Een unieke ervaring voor de kinderen!

Thermenmuseum
Heerlen

Thermen van Heerlen

De enige in Nederland teruggevonden thermen. Mooi uitgebouwd museum, ook voor schooluitstappen geschikt.

Mijn zonen gingen hierheen op schooluitstap in 1 latijn, en ze vonden het gewéldig.

 

Labyrinten

Een levensecht labyrint: Le Labyrinthe (vroeger Labyrinthus): www.lelabyrinthe.be/

Inlichtingen: LABYTOURISME VZW
Grand Rue 16 - 6940 BARVAUX SUR OURTHE
Tel : 086/21.90.42 GSM : 0496/505.504 Fax :086/21.32.66.

Groot domein met mais labyrint, een deurenlabyrint (met raadsels om de poorten te openen), kinderlabyrint (3-8 jaar).....

Tip. Zomer 2005: het labyrinth van Kuifje

Nog wat info over dit domein:
www.idearts.com/loisir/attraction/labyrinthz.htm
www.beer2005.be/informations/bier_Freiziet/DE/C/V/27496.html
www.vakantiegenoegens.be/sneltips/toeren.htm

(terug naar boven)

Labyrint van Speelpark Klein Zwitserland:


Een doolhof in het groen van metershoge maïsplanten. Zoek de uitgang van het 2 hectare grote labyrint en los de raadsels op. Een avontuurlijke zoektocht door een groen labyrint vol met puzzels en spelletjes

Open: vanaf zo 10 juli, enkel juli en augustus
.... Je combineert dit gemakkelijk met een dagje waterplezier en een bezoek aan de leuke speeltuinen, kijk op de website voor meer informatie over dit speelpark.

Oppuurs Mais labyrint

Klein labyrint in Oppuurs, deelgemeente van St Amands in klein Brabant.
Op de kruising van enkele grote fiets - en wandelroutes legde men in 2003 al een mabyrint aan. De 3000 bezoekers waren enthousiast. Je kan in dit labyrint een aantal codes zoeken, waarmee je een prijs kunt winnen. Klein, sympathiek initiatief.
Tip: combineer het op 15-16 augustus met mosselen tijdens de jaarmarkt...en op 16/8 een vuurwerk...
Open:elk seisoen tussen half juli en half september ongeveer, we proberen de datums elk jaar aan te vullen.
Waar? Het maïslabyrint is gelegen in een zijstraatje van de grote baan die 'Meir' noemt, recht tegenover Nissan-garage 'Ceurstemont'.

(terug naar boven)

Puzzleplanet

Je kan er een groot houten doolhof bezoeken. Je kan er puzzelen, in verschillende moeilijkheidsgraden. Je kan de prachtige omgeving verkennen, skieën (in het seizoen),...

Zowel individueel, voor een groepsuitstap als voor bedrijfsseminaries een heel mooie lokatie die veel mogelijkheden biedt.

Gegevens:

Openingstijden
Puzzleplanet is, behalve op eerste Kerstdag, het gehele jaar iedere dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Adres en Routebeschrijving
PuzzlePlanet sprl
Aisomont 70
4980 Trois-Ponts/Wanne
België
Tel: +32 80 86 31 21
Fax: +32 80 39 85 42
Volg de snelweg E40/E42

E-mail: info@puzzleplanet.be

Op het web: www.puzzleplanet.be/nl/index.htm

In Loppem is er ook nog eentje: website Loppem

Beschrijving van de website:
Het romantische park van Loppem, met een oppervlakte van 20 hectaren,
werd ontworpen, kort vóór de bouw van het kasteel. Vele bomen zijn
ouder dan het kasteel, waarvan enkele wel vijfhonderd jaar oud.
Het labyrint, enig in België, werd in 1873 getekend en aangeplant door
twee jongens, Albert van Caloen, 17 jaar, en zijn broer Ernest, 14
jaar, onder leiding van hun huisleraar E.H. Vandermeersch. Het
labyrint is 65 m. lang, 25 m. breed en de hagen, met verschillend
gewas, bereiken een totale lengte van bijna twee kilometer. Het park
en het labyrint, eigendom van de Vereniging van Caloen, werden door de
gemeente in huur genomen.

Adresgegevens:
Steenbrugsestraat 26, 8210 Loppem

Praktisch:
Raadpleeg hun website voor reservaties, openingsuren, toegangsprijzen.

En als je in de buurt van het drielandenpunt bent of aan Trois Ponts...

Wie van Labyrinten houdt: wij zijn naar het drielandenpunt geweest
waar een grote labyrint is en ook in trois ponts heb je er een (ik
geloof dat je die vind bij puzzelplaneet)
Het eerst is het labyrint met haagjes, je hebt er verder het
drielandenpunt: duitsland, Nl, B en nog een speeltuin en zo, heel
mooie buurt ook nabij Maastricht.
Die andere kan je zomer en winter bezoeken. Wij waren er in de
winter, er is ook een skipiste naast en het is opgebouwd uit houten
panelen. Je moet verschillende torens proberen bereiken, dus wel een
tijdje zoekwerk. Binnen kan je ook allerlei puzzelspelletjes doen.
Ze liggen in de taverne overal op de tafels en zo, dus echt wel iets
om lang te blijven plakken ook.
Is ook met de trein bereikbaar.

Elders in de wereld...

Robert Abbott geeft een overzichtje voor zomer 2005 op logicmazes

Je kan hier ook nakijken waar er, op je reis door de US, Canada of Zuid-Afrika, interessanten labyrinten te bezoeken vallen.

Kijk ook eens bij "mazemaker" Adrian Fisher!

De laatste realisatie van Adrian Fisher bevindt zich in Londen: London Dungeon
Filmpje: www.london-dungeon.com/images/movies/london_labyrinth.wmv
Ziet er eerder griezelig uit, toch niet voor al te kleine kinderen geschikt.



Maislabyrinten in Frankrijk:

www.labyrinthus.com

Isabelle de Beaufort et Bernard Ramus maken al meer dan 10 jaar reuze labyrinten op verschillende plaatsen in Frankrijk.

Het is, als je een vakantie in Frankrijk plant, misschien een leuk idee eens te kijken of er in je buurt ééntje is aangelegd!

nabij Tours: Le Labyrinthe

Een aantal labyrinten om te bezoeken nabij Tours

Museums
Portaal Belgische museums

Tento.be: www.museumsite.be/

Dé vertrekplaats voor een stapje in de museumwereld, of om te zoeken wat er vandaag tentoongesteld wordt.

(terug naar boven)

Brusselsmuseums: http://www.brusselsmuseums.be/

Portaalsite voor alle Brusselse museum

(terug naar boven)

Middelheim openluchtmuseum: "Het woordenwoud"

Over het openluchtmuseum: museum.antwerpen.be/middelheimopenluchtmuseum/

Het openmluchtmuseum Middelheim is echt een mooi en leuk park, zéér ruim. Er staan zowel klassieke als moderne werken tussen het groen. Een park om steeds opnieuw heen te gaan!
Af en toe organiseren ze ook workshops voor kids
En niet te versmaden: ze hebben ook een hele mooie speeltuin in het pak aan de overkant.

Ervaringen:

  • R. (4 jr) heeft het er altijd naar z'n zin !!
  • Ik voel mezelf helemaal opladen tussen die mooie beelden en al dat groen
  • Een Antwerpenaar getuigt: "ons" park is echt het mooiste!
  • Voor kids vanaf 5 jaar tot... en zeker ook leuk voor de ouders, is een bezoekje aan het Middelheim Park (omgeving Antwerpen). Het is een openluchtmuseum voor beeldhouwkunst.

Over Het Woordenwoud: users.pandora.be/denbrabo/artikels/ttwoordenwoud.htm

Tip: Tot april 2005 loopt er een mooi project, het 'Woordenwoud'. Jeugdauteurs schreven teksten bij een aantal beelden.
Paul Verrept heeft de teksten voor de kleuters geschreven. Voor de andere leeftijdsgroepen (tot 12 jr, vanaf 12 jr) zijn er ondermeer teksten van Bart Moeyaert, André Sollie, Kaat Vrancken, Anne Provoost, ...
Je kan een 'luistergids' uitlenen aan de kiosk (toegang is gratis, voor de luistergids betaal je een symbolische huurprijs), zodat je de ingesproken teksten kunt beluisteren (niet voor de kleuters).
Je kunt de begeleidende teksten ook kopen.

MuHKA: www.muhka.be/

This is visual culture. It is not just a part of your daily life, it is your daily life.
Nicholas Mirzoeff

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen België
T +32 (0)3 260 99 99
F +32 (0)3 216 24 86
E info@muhka.be

Tips: Je kan geleide bezoeken, en workshops volgen.

Website Federaal Wetenschapsbeleid

Op deze website kan je tentoonstellingen, evenementen, workshops,... vinden die met wetenschap te maken hebben.

 

Koninklijk Belgisch Instituut voor natuurwetenschappen/Museum voor natuurwetenschappen: www.natuurwetenschappen.be/

Taal: Nederlands
Adres: Vautierstraat 29 - 1000 Brussel
Genre: natuurwetenschappelijk museum

  • Op de website van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel kan je de rubriek "Wetenschap on line" vinden, waarin een wetenschapper wat toelichting geeft bij zijn vakgebied.
  • Voor de jongere kinderen is er de rubriek "spelletjes".
  • Ook kan je er steeds de aankondigingen vinden van de tijdelijke tentoonstellingen, de aktiviteiten die de educatieve dienst inricht tijdens de schoolvakanties voor kinderen (vanaf 6 jaar), in de "lerarenkamer" kan je educatieve brochures vinden, enz.
  • Ga eens grasduinen in de website, en trek een keer naar het museum!

Tip: 8 juni 2004: Ocean Day in het Museum voor natuurwetenschappen
Beste,
Kom op dinsdag 8 juni de World Ocean Day meemaken in het Museum voor Natuurwetenschappen.
Met onder meer de filmvoorstelling van Deep Blue (BBC), die momenteel in de bioscoop loopt.
In het Museum om 12u en om 15u voor de prijs van een museumticket (4euro- 3 euro) en om 18u zelfs gratis.
Welkom!

(terug naar boven)

Muziekinstrumentenmuseum (MIM): www.mim.fgov.be/

Voor de muziekliefhebbers is een uitstapje naar het MuziekInstrumentenMuseum in Brussel zeker de moeite waard. Aan de ingang krijg je een hoofdtelefoon waarmee je de klank van de getoonde instrumenten kunt horen. Je ziet er traditionele instrumenten uit de hele wereld, moderne instrumenten, curiosa,...

Je vindt het museum in Brussel vlakbij het Centraal Station. Alle informatie vind je op de website

Ervaringen:
Ik ben er geweest met de kinderen van de 2de en 3de kleuterklas. We deden een workshop van 1u, gegeven door het MIM. Die bestond erin dat (in groepjes van 10) de kinderen een uitleg kregen hoe een muziekinstrument werkt. En erna mochtenz e zelf eens proberen (harp, accordeon, viool). De uitleg was echt precies goed voor de doelgroep. Achteraf heb ik met mijn 5-jarige dochter rondgelopen. Het museum op zich is nogal statisch opgevat: muziekinstrumenten in kastjes met een blaadje uitleg erbij. Verder niks.
Maar wat het erg leuk maakt is dat je bij de ingang een hoofdtelefoon krijgt. Zo gauw je daarmee dicht genoeg bij een muziekinstrument staat begint een muziekstuk te spelen - er zijn er zo een stuk of 50-100. Mijn dochter vond dat geweldig en wou niet weg voor ze alles gehoord had. In elk geval een aanrader!

(terug naar boven)

Koninklijk museum voor Midden-Afrika, Tervuren: http://www.africamuseum.be/

B - 3080 Tervuren, Leuvensesteenweg 13
Tel.: 02-769 52 11 - Fax: 02-769 56 38

Vaste tentoonstelling, voor een dagje Afrikaanse sfeer. Het museum toont ook regelmatig tijdelijke exposities.

Ervaringen:
Hier ben ik geweest toe mijn dochter 4 was. Ze vond het erg saai en we stonden nogal rap terug buiten. Dat kwam omdat het museum voor een groot deel bestaat uit opgezette dieren in kastjes. Echte dieren zoals bv. in Planckendael spraken haar veel meer aan.

Onze zonen (5 en 6 toen) vonden het erg leuk, vooral natuurlijk de gebruiksvoorwerpen die worden getoond, maar zelfs ook de nogal ouwelijk aandoende kasten met landschapjes. Ook al die verschillende insecten werden grondig bestudeerd. In 't echt zitten zulke beesten véél te kort stil, laat staan dat je al die verschillende beesten in de tuin gaat vinden om te bestuderen.

(terug naar boven)

Jubelparkmuseum: www.kmkg-mrah.be/nl/jubel/main_jubel.html

Het museum heeft een specifiek aanbod voor kinderen en jongeren: jubel_kinderen_jongeren

Thema's: oudheid, archeologie, niet-Europese beschavingen, ...

Onze kinderen hebben in het Jubelpark workshop- 3-daagsen gevolgd over indianen en over Egypte.
Naargelang hun leeftijd was dit laatste gegeven door een egyptoloog voor de oudste, een archeoloog voor de tweede en een kunsthistoricus voor de kleinste die toen nog 5 moest worden. Ze hebben daar eerst gespeurd in het museum en dan heel wat beelden, letters of ... nagemaakt.
Telkens dolenthousiast.

Museumserver: http://www.museumserver.nl/

portaalsite voor Nederlandse museums

(terug naar boven)

Museon: www.museon.nl/index.phtml

Het Museon in Den Haag richt zich echt op kinderen.

Van de website geplukt:
Het Museon heeft op dit moment zo'n 260.000 voorwerpen in zijn collectie. Van het enorme skelet van een potvis tot een unieke sarcofaag uit het oude Egypte. Van een Hollandse cirkel tot Romeinse mijlpalen en een spectaculaire Allosaurus. In de vaste presentatie kunt u een deel van de voorwerpen uit die enorme collectie bewonderen. De rest wordt bewaard in het depot.
De collectie is verdeeld in vijf vakgebieden:
* geologie
* biologie & milieukunde
* geschiedenis & archeologie
* natuurkunde & techniek
* volkenkunde
Gedurende het bestaan van het Museon (sinds 1904!), zijn deze voorwerpen in zijn bezit gekomen door aankopen, schenkingen, ruil en door zelf te verzamelen. Kenmerkend is dat de voorwerpen zijn verzameld voor educatieve doeleinden. Het Museon gebruikt de collectie om zaken mee uit te leggen en niet puur voor wetenschappelijk gebruik. Voor veel voorwerpen en deelcollecties geldt dat ze uniek zijn in Nederland.

Tip: tot 14 november 2004 kan je naar ©opyright Nature: www.museon.nl/index.phtml?par_id=236&corner=2&lang=1

Een tentoonstelling en doe-ervaring over hoe de natuur als voorbeeld diende voor maaksels van de mens (beklim bv eens de klittenband-muur!)

Seafront in Zeebrugge: www.seafront.be

Maritiem themapark

Dierentuinen

Dierentuinen http://www.de-dierentuin.nl/dierentuin.htm

Links naar Nederlandse en belgische dierentuinen en - parken

(terug naar boven)

Zoo Antwerpen: www.zooantwerpen.be/

Planckendael: www.planckendael.be/content/index.asp?

Taal: Nederlands
Land: België
Inhoud: Site van dierenpark Planckendael. Bevat: weetjes over de dieren (inclusief dierenfiches waar basisinfo handig bij elkaar is gezet), projecten, thema's, enz. Kinderen kunnen ook via de site informatie opvragen over de dieren en de werking van het park.
Tip: Zomer 2004: "Met Kuifje naar planckendael". Themawandelingen, plaatjes aan de kooien met vragen (en antwoorden) over dieren die in de Kuifje boeken voorkomen, enz.

(terug naar boven)

Parc Paradisio www.paradisio.be/

Wij hebben hier met veel plezier rondgedwaald, het is een aangenaam, groot park. Vogels te over en goed te bezoeken met kleine kinderen ook.

(terug naar boven)

Pretparken

Speelpark Klein Zwitserland (Nl)

 

Speelpark Klein Zwitserland:

Op de website: "Nog nooit in Speelpark Klein Zwitserland geweest?
Dan wordt het hoog tijd om kennis te maken met hèt groene speelparadijs van Limburg. Het 20 hectare grote park ligt in een fraai bebost en sterk geaccidenteerd, terrasvormig landschap. De spectaculaire hoogteverschillen ontstonden in het begin van de vorige eeuw, toen op de plaats waar nu Klein Zwitserland is gevestigd een kleigroeve was. Door de grote hoogteverschillen en de volwassen begroeiing is een fraai en heel spannend gebied ontstaan. Heerlijk beschut tegen de invloeden van weer en wind. En een uitdagender decor voor spannend spelen in het groen is nauwelijks voor te stellen. "

Tip zomer 2005: reuze maisdoorhof (zie: labyrinten)

(terug naar boven)

Overzicht Nederlandse pretparken...

Pretparken http://www.de-pretparken.nl/pretparken.htm

(terug naar boven)

Legoland: www.lego.com/legoland/portal/default.asp?locale=2057

TIP: legoworld beurs 21-26 oktober 2004: www.legoworld.nl/

Sterren en planeten, ruimtevaart,...

Planetarium Brussel: http://www.planetarium.be/welkom.html

Boechoutlaan 10, Brussel.
Open van 9 tot 16.30 uur op weekdagen, zondag van 13.30 tot 18 uur, zaterdag gesloten.
Toegang gratis. 

Ervaring:
"Veel show en best wel plezant. Groot, veel licht en veel klank. Gericht op spectakel. Vond mijn dochter wel ok, maar achteraf heeft ze er geen speciale affectie voor de ruimte aan overgehouden. We moesten 30 min. wachten in de inkomhal en dat is saaaaaai. Er zijn alleen enkele posters waar je héél snel op itgekeken bent.
"

TIP zomer 2005: Tussen Hemel en Aarde
Tentoonstelling over 175 jaar aard- en ruimtewetenschappen in België.
Tot 31 augustus.
Nog meer over deze tentoonstelling lees je hier

(terug naar boven)

Planetarium Zoo Antwerpen: www.zooantwerpen.be/

Educatieve dienst Zoo
Koningin Astridplein 26
2018 Antwerpen
Tel: 03/202.45.50
Fax: 03/202.45.87
e-mail: planetarium@zooantwerpen.be

Ervaringen:
Dit planetarium is veel kleiner en gezelliger en minder spectaculair dan dat van Brussel. Maar educatief is het veel beter in orde. We kregen uitleg (in de publieke voorstelling) van een meneer met een sappig Antwerps accent. Hij nam de tijd om vragen van kinderen te beantwoorden. Voor een 5-jarige was het wat te moeilijk (hoewel.. .), een iets groter kind komt hier volgens mij echt aan z'n trekken.

Sinds onze kinderen (5 en 7) eens in het planetarium zijn geweest in de Zoo van Antwerpen (waar we wel eens heen gaan, we wonen in de buurt), gaan ze dubbel zo graag naar de zoo. En reken maar dat er éérst wordt gecheckt wanneer er een "show" is. En dan bedoelen ze NIET de dolfijnen.

Hebben wij vorig jaar met onze kids gedaan: de gewone voorstelling tijdens een zoo-bezoekje.  Toen we buitenkwamen zei onze S.: "mama, er zit een fout in"!   En hij had nog gelijk ook!  Maar werlke verklap ik lekker niet :p  
Het is wel wat verouderd daar...geen stoelen met neksteun of zo, je zit gewoon de hele tijd je hoofd omhoog te houden en het zaaltje is vrij klein.
Maar onze kids waren reuze enthousiast.  De verantwoordelijke was eerst wat aarzelend of onze R-J (toen 4,5) het wel zolang zou kunnen volhouden om stil te zitten.  Maar dat bleek geen probleem; die was zeer geboeid.  Wel was hij wat bang toen het pikdonker werd en moest ik z'n hand vasthouden.

(terug naar boven)

Europlanetarium Genk: www.europlanetarium.be/index.php

Domein Kattevennen
Planetariumweg 19
3600 Genk tel. : 089-30 79 90  
fax : 089-30 79 91
e-mail : planetarium@europlanetarium.com

Klein planetarium,met veel groen rond. We vonden het met onze drie gezinnen met kinderen tussen 3 en 6 jaar, wel leuk om te doen. Niet echt een heel spectaculaire voorstelling, maar de vrijwilliger die het deed, hield wel rekening met de leeftijd van onze kinderen (we waren, op één koppel na, de enige bezoekers, dat hielp).

(terug naar boven)

Urania: www.urania.be/bezoeken/planetarium.php

Volksterrenwacht. een bezoekje méér dan waard!

(terug naar boven)

Volkssterrenwacht Beisbroek (Brugge): www.beisbroek.be

Zeeweg 96
B-8200 Brugge tel. : 050-39 05 66  
fax : 050-39 32 44
e-mail : info@beisbroek.be

EuroSpace center: www.eurospacecenter.be

Uitrit 24 - E411
6890 TRANSINNE tel. : 061-65 01 33 061-65 01 34  
fax : 061-65 64 61
e-mail : info@eurospacecenter.be

(terug naar boven)

JWR

JWR: www.jwronline.be/index2.php

Een club voor ruimte-liefhebbers voor jongeren rond Brugge (en ruime omstreken) - organiseert ook kampen.

(naar boven)

Ik ben 15 en HB. Ik kan zeggen dat het een echte aanrader is voor hb'ers!
Ik ben al meer dan een jaar lid, en het is nog altijd even fijn. Bewijs: wij komen elke maand een heel eind rijden, en houden dat vol.
Er wordt helemaal niet afgebroken op "dat beetje slimmer zijn". Hoewel ik het nog niet heb durven vragen (en ook niet van plan ben) heb ik wel sterke vermoedens dat nog enkele JWR-leden HB zijn.
De JWR is zeker aan te raden voor andere ruimtevaartgeïnteresseerde HB'ers!

Voor de natuurliefhebbers...

Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming: www.jnm.be

Taal: Nederlands
Plaats: gans Vlaanderen
Genre: JNM (Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming) is een natuurwerking specifiek naar kinderen en jongeren toe ( 8-21 jaar).

Piepsite JNM: www.jnm.be/piep/

Taal: Nederlands
Plaats: gans Vlaanderen
Genre: JNM (Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming) is een natuurwerking specifiek naar de kleinere kinderen van de vereniging toe (vanaf 8 jaar). Kinderen kunnen natuurwandelingen en andere activiteiten in de natuur en rond natuur meemaken, krijgen een heus clubblad toegestuurd, en leren heel wat over natuur en het verantwoord bewaren ervan. JNM heeft een degelijke werking (regionale verschillen wel).
Tip: "kwistet" bevat twee kwissen (een gewone en een gedurfde), en kijk ook eens bij de links om interessante sites rond natuur te vinden. Leuk is ook dat kinderen grappige dierenkaartjes vanop deze site kunnen sturen naar hun bekenden.
Tip: kijk eens naar het aanbod van natuurkampen!

(terug naar boven)

Speuren naar dierensporen

Speuren naar sporen

Tentoonstelling in het Provinciaal domein Vrieselhof over het sepuren naar dierensporen
Schildesteenweg 95, Ranst.
Alle dagen open van 10 tot 16 uur. Toegang gratis, nog tot 26 januari 2006. Inlichtingen: 03-385.21.65

Natuurpunt: http://www.natuurpunt.be/

Natuurpunt beheert een aantal natuurgebieden (heeft daar ook vaak bezoekerscentra), organiseert activiteiten en cursussen, werkt aan natuurbewustzijn van een ruim publiek.

Tip: INSECTEN IN DE SCHIJNWERPERS
Insecten uit stripverhalen worden vergeleken met hun echte broers en zussen. Natuurpuntmuseum, Graatakker 11, Turnhout. Van dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 17 uur. Op maandag, zon- en feestdagen enkel groepsbezoeken na afspraak. Toegang gratis. 

Nausicaa: www.nausicaa.fr/

Onderweg in Frankrijk? Zin in een leuk weekendje in die buurt (mooie natuur!)? Of gewoon gefascineerd door alles wat vinnen heeft of zich verder nog in water ophoudt? Of loopt je favoriete badstad aan de Belgische kust weer vol? Ga eens langs Nausicaa. Je maakt kennis met de rijke bevolking van de waterwereld. Meer dan 35.000 dieren die 1.000 verschillende soorten vertegenwoordigen. Plaats dat in 4,5 miljoen liter water verspreid over 5.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte en 36 aquariums. Beeld in je hoofd? Heb je de cijfertjes vast? Als duizelig? Dit alles maakt van Nausicaa een plek waar groot en klein van de ene verbazing in de andere vallen.
Nausicaa is gevestigd in Boulogne-Sur-Mer op enkele schoolslagen van België. Zodra je er binnen stapt, maak je een heuse duik naar het hartje van de wereld onder zee.

(terug naar boven)

Sea-Life Blankenberge: www.sealifeeurope.com/be/blankenbergefl/home.htm

Centrum waar je kunt bekijken hoe dieren kunnen gered worden uit vervuild water, hoe ze op kracht komen, hoe ze opnieuw worden vertrouwd gemaakt met vrij zijn. Er wordt ook een show gegeven.

e-mail: sealifeblankenberge@merlinentertainments.biz
Tip: surf ook eens naar de andere sea-life centra: www.sealifeeurope.com/

Park mit allen sinnen

Laat al je zintuigen eens genieten!

Park mit allen sinnen
Gutach, Duitsland, nabij Triberg

Onderweg in of naar het Zwarte Woud?
Zin in een uitstapje?
"Park mit allen sinnen"
Dit park doorloop je op blote voeten, al zijn schoenen wel toegestaan.
Het parcours van ongeveer 2 km brengt je naar paviljoentjes vol geur,
kleur, en naar plekken die je hoor- en tastzin aanscherpen.
Je blote voeten voelen de verschillende ondergronden ; van modder tot
.... dennenappels.
Voeten wassen achteraf is natuurlijk mogelijk.
Bekijk de foto's op de website


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be