Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Schoolvoorbeelden
Modellen van
HB beleid op school
Differentiatie
Kangoeroeklas
Leefklassen
Thuisonderwijs
Samenwerking
Sudbury, een optie?
'Kofschip Edegem
VBS Wakkerzeel
SBS Prins Boudewijn Wilrijk
De Kleine Prins Menen
GBS Eindhout
Octopus
Sint-Katelijne-Waver
Pulhof Antwerpen
Sint-Michielsschool Brecht
KDC Denderleeuw
freinetschool De Vlieger Gent
Sint Katarina
Sint-Katelijne-Waver
Secundair: Instituut Sint-Vincentius a Paulo Gijsegem
Sint-Barbaracollege Gent
...
 
Pulhof Antwerpen

Klimopklas Pulhof (Antwerpen)
(tekst van de coördinator van de klas, Kristien Soulliaert, 2005)

Zelf hebben wij op onze school een klimopklas voor onze hoogbegaafde leerlingen. Wij werken in 2 groepen nl. 2de en 3de lj. samen en 4, 5 en 6 in een groep.

Deze leerlingen krijgen wekelijks vanuit de klimopklas taken mee uit plustaken, somplex en stenvert-bloks als verrijking voor in de klas. In de oefeningen van de kinderen wordt uit de bestaande methodes geschrapt. Herhalingslessen slaan ze over.

Verder komen deze leerlingen 3 keer per week 1 uur samen in de klimopklas voor andere activiteiten. Hier wordt vooral gewerkt rond de 3 intelligenties van Sternberg nl. de analytische, creatieve en praktische intelligentie. Omgaan met ontwikkelingsgelijken wordt gestimuleerd door groepswerk. Leerlingen werken tevens projecten en spreekbeurten uit.

We geven ook feed-back naar de klas zodat deze leerlingen niet 'op een eiland werken.

We proberen jaarlijks ook 1 uitstap te maken met de kinderen van de klimopklas. Dit jaar is dat Hidrdoe. Deze uitstap wordt ook gemaakt door de andere kinderen maar in de verwerking wordt gedifferentieerd in de klimopklas.

Zij krijgen ook de kans tot het spelen van denk-en strategiespelen.

Wel wil ik er nog op wijzen dat met een klimopklas beginnen niet echt evident is. Het is meer dan een bijeenrapen van allerlei oefeningen. Er zit een filosofie achter en het moet gedragen worden door een heel team. Als dit niet zo is heeft zo'n initiatief geen kans tot slagen. Hopelijk krijgen scholen hiervoor meer geld in de toekomst want goed, aangepast materiaal is ontzettend duur.


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be