Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Didactisch materiaal
Kenmerken van goed materiaal
Kleuters
Rekenen, wiskunde
Denkspellen
Taal
Technologie
Puzzelen
Ruimtelijk inzicht
Constructiemateriaal
CD ROM
Secundair
Tips allerhande
Probeer dit eens
Sociaal-emotioneel
Diversen
Werk eens op het web
 
 
 
 
 
Materiaal - Werken met het wwweb

Vaak denken leerkrachten en ouders dat leerlingen uitdaging bieden zeer tijdrovend werk is. Dat houdt mensen soms tegen een kind te bieden wat het echt nodig heeft. Voor in de klas, maar ook voor thuisonderwijs is dit erg handig!

Er bestaat nochthans véél op het web, dat van nut kan zijn. het is alleen een kwestie het te vinden.

Wij willen hier een handje toesteken.

Stuurt u ook de URL's van de sites door waar u van denkt dat ze anderen kunnen van nut zijn?

Kijk ook eens hier: Internetwijzer basisonderwijs - online leren

Navigatie op deze pagina: klik in de onderstaande tabel om te springen naar het onderwerp dat je interesseert.

algemeen talen Nederlands Archeologie

kleuters

sites met meerdere talen
Wiskunde Geschiedenis

basisschool

Duits
Aardrijkskunde Dieren

secundair

Spaans

Biologie Puzzelen

volwassenen

Frans

Economie/Recht Leren leren

Informatica

Engels

Fysica/Chemie Technologische Opvoeding
Mindmappen werkstukken Software voor schoolwerk Filosoferen
apps technologie
Andere overzichten van software vind je hier: www.letop.be
www.onderwijslinks.be
www.klascement.be
www.kennisnet.nl
http://schoolvakken.startpagina.nl/
algemeen volgens onderwijsniveau
apps voor educatief gebruik Als je een ipad of een android hebt, kan je bij appsindeklas een lijst van geschikte apps vinden die je het leren aangenamer kunnen maken. Ook voor leerkrachten interessant!
alle niveaus

Met dank aan een enthousiaste ouder van de HBBK yahoo oudergroep: een gouden tip voor kinderen die zelf van alles willen leren. Zelfs al is het een Engelstalige site, toch kunnen leergierige kinderen met een aantal zaken al heel jong aan de slag. Thanks A! www.khanacademy.org/

De Khan Academy is het antwoord op mijn zoektocht van twee jaar. Mijn beide kids zijn wiskundeknobbels, verslingerd aan getalletjes en zouden het liefst zo veel en zo snel mogelijk opslorpen wat er in dit vakgebied te leren valt. Al die tijd was ik op zoek naar een wiskundepakket, liefst electronisch, dat lagere schoolkinderen zou toelaten op eigen tempo wiskunde te studeren, liefst met een soort ‘tutor’ erbij. Ik vond wel pakketten maar ze waren peperduur; naar Vlaamse onderwijsnormen onbetaalbaar.

De Khan Academy doet alles wat ik zocht en nog veel meer. Het enige wat je nodig hebt is een gmail account of een Facebook account en je kan beginnen. Het is ook volledig gratis. Het systeem word gemaakt door een v.z.w. die door giften wordt onderouden. Khan krijgt op dit moment vooral belangrijke giften van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het is volledig not-for-profit (en er is ook geen reclame te bespeuren).

Kinderen kunnen van in het prilste begin (leerstof eerste leerjaar) het systeem gebruiken. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Zo beginnen we allemaal en zo begint ook de Khan Academy. Elke module voorziet een of meerdere video’s en een groot aantal oefeningen. Als je wil leren optellen, bekijk je de video waarin uitgelegd wordt hoe je moet optellen. Mr. Khan legt alles in het Engels uit, maar hij gebruikt ook een electronisch blackboard waarop hij neerpent wat hij zegt. Een iet of wat pienter kind is er zo mee weg. Nadat je hebt begrepen wat er in de module van je verwacht wordt begin je aan je oefeningen. Je krijgt een opdracht, rekent uit en tikt het juiste antwoord in het antwoordvakje. Heb je 10 oefeningen op rij correct opgelost beschouwt het systeem de module als gekend en worden een volgende niveau modules ontsloten. Latere modules werken ook met een multiple choice systeem. Het klinkt allemaal saai en simpel en het is wel deglijk simpel, maar kinderen die graag rekenen en interesse hebben voor wiskunde lijken het allesbehalve saai te vinden.

J. (9) en N. (12) hebben de Khan Academy een paar weken geleden ontdekt en ondertussen hebben ze elk al om en bij de 40 units doorploegd. In hun vrije tijd, voor de fun. Een deel van de fun zit in het feit dat het systeem je beloont. Als je vijf oefeningen snel achter elkaar maakt krijg je een ‘achievement’. Maak je van een bepaalde reeks heel veel oefeningen krijg je weer een achievement. Heb je een bepaalde set van modules volledig afgewerkt krijg je een ‘badge’ (Apprentice Arithmetician, Journeyman Arithmetician, Apprentice Pre-Algebraist, etc.) en zo zijn er nog een hele hoop virtuele beloningen die je automatisch spaart. Elke minuut die je werkt wordt bijgehouden en je krijgt ‘Energy Points’ per gewerkte minuut en per video die je bekijkt.

Op het dashboard kan je precies zien wat je allemaal gedaan hebt, hoe lang je gewerkt hebt, welke achievements je allemaal hebt gehaald, of je goed bezig bent met een module of misschien wel dat je aan het knoeien bent. Het feit dat je een prachtig overzicht krijgt van al je harde werk is een stuk entertainment op zich. J. en N. werken, kijken videos, vergelijken, stoefen tegen elkaar en… amuseren zich te pletter met wat ik (en zij ook) normaal gezien als ‘saaie oefeningen’ zouden beschouwen.

Wat die ‘saaie’ oefeningen betreft: er is een groot verschil met de ‘saaie’ oefeningen op school. De kinderen kiezen zelf wat ze doen. Hebben ze geen zin in een bepaalde module, dan slaan ze die over en werken aan iets anders. De ene werkt horizontal en springt van onderwerp op onderwerp, de andere kiest een onderwerp en diept dat zo ver mogelijk uit. Dit tot op het moment dat ze geen keuzes meer hebben en die ene vervelende module moeten kiezen. Dan bijten ze zich (alweer vrijwillig) door de zure appel heen om toch maar de volgende modules die liggen te lonken te kunnen ontsluiten. Want ze willen verder. J. (9) is al volop met machten en logaritmes aan het werken. N. zit in het middelbaar en heeft minder tijd dan J. om met de Khan Academy te ‘spelen’ maar ook hij zit ondertussen bij Khan al volop in de stof die hij op school krijgt. Na een vakantieperiode zal hij die stof verwerkt hebben en er voorbij zitten.

J. heeft geluk, want hij heeft de Khan Academy aan zijn leerkrachten laten zien en die zijn al even enthousiast als hij. Hij mag het systeem op school gebruiken bij wijze van uitbreidingsmateriaal. Als hij klaar is met zijn werk zet hij zich aan de computer, logt in op zijn account en ‘speelt’ verder. Zijn leerkrachten (duobaan) zijn allebei onder de indruk van het systeem. Ze zien het ook helemaal zitten in een schools kader aangezien het (integenstelling tot wat de kinderen schijnen te denken) geen ‘spelletjes’ zijn. Het zijn echt pure reken- en wiskundeoefeningen en het systeem zit didactisch ook goed in elkaar. Tien oefeningen op rij juist maken voor je verder mag! Het stimuleert accuratesse, je moet je aandacht erbij houden of je mag opnieuw beginnen… en de kinderen doen dat zonder morren. Dat ziet ook een leerkracht graag.

Dat J. op deze manier voorloopt op de schoolse stof stoort hen niet. Ze weten dat hij het kan en als hij zich stilletjes amuseert met nog meer leren… beter kan het niet. J. moet ook niemand lasting vallen, het pakket is zo volledig dat hij nauwelijks vragen moet stellen. Weet hij het even niet dan kijkt hij naar een filmpje en hij kan weer verder. Het klasgebeuren wordt niet verstoord. Ook bij de kinderen van de klas wekt het belangstelling. Daar waar J. normaal gezien zou worden gepest en voor nerd uitgescholden omdat hij extra rekenwerk doet is dit bij de Khan Academy niet aan de orde. Het wordt ook door de klasgenootjes als ‘cool’ en ‘leuk’ ervaren. J. wordt uitgevraagd en heeft al voor een aantal van zijn klasgenootjes (op hun vraag) een account geactiveerd.

Voor J. is het een verademing: hij zit in de klas niet met zijn duimen te draaien maar doet wat hij graag doet tijdens de dode momenten. De leerkrachten wordt niet extra belast aangezien ze niets moeten doen, alles is op een presenteerblaadje aangereikt. Iedereen gelukkig. Alleen N. niet helemaal, want die is jaloers omdat zijn kleine broertje zoveel meer tijd aan de Khan Academy kan besteden dan hij.

 

technologie

Opa gaat de lucht in


Kleuters

Www.bobo.nl 4-6 jaar

Samen met Bobo kunnen kleuters urenlang spelend leren in één van de speelhutten in Bobo's speelboom. Ouders kunnen een bobo-button op hun bureaublad instaleren zodat hun kleuter zelfstandig naar de afgesloten omgeving van de speelboom kan. In de speelboom is onder andere een telhut, een puzzelhut een muziekhut en een leeshut te vinden waar van alles te ontdekken valt.

Digi-kleuter: www.digi-kleuter.be/

Kleutergroep: www.kleutergroep.nl/

Kindergarten Connection (Engelstalig): www.kconnect.com/

Wiskunde (Engelstalig): www.doe.mass.edu/omste/resources.html

(grote) Loco site: home.zonnet.nl/grote-loco/
(met grote loco opgaven en oplossingen ingescand)

Zwijsen: www.zwijsen.nl/zwijsen/show/

maak zelf schrijfblaadjes voor beginnende schrijvertjes:

terug naar boven

Basisschool

rekentaal, allerlei oefeningen volgens niveau basisschool

Allerlei oefeningen volgens leerjaar: op www.zouaafsoft.be

www.okki.nl 6 – 8 jaar

Op www.okki.nl kunnen kinderen naar hartelust spelen en ontdekken. Op iedere planeet is weer iets nieuws te zien en te leren. Op de planeten in het Okki-universum kunnen de kinderen onder andere leren en ontdekken, verhaaltjes lezen op hun eigen niveau, filmpjes kijken, educatieve spelletjes spelen, meelachen met grapjes en moppen, ideetjes opdoen voor knutsels en bouwwerken en knutselplaten downloaden.

www.natgeojunior.nl: 9 – 14 jaar

Op natgeojunior.nl ontdekken kinderen verre landen, bijzondere diersoorten, opmerkelijke wereldrecords en uitzonderlijke gebeurtenissen. De website leert kinderen alles over wonderbaarlijke natuurverschijnselen, sport, het menselijke lichaam en de wonderen van techniek.

Een Nederlandse ECHA gediplomeerde verspreidt haar eigen materialen, specifiek ontwikkeld voor hoogbegaafden: www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com

digifreinet: een wiki met een schat aan materiaal voor leerlingen basisonderwijs

Onlineklas.nl: www.onlineklas.nl/
Tafelkampioen? Sommenkampioen? Of eens zelf een woordzoeker maken? Kan je hier!

Ontdeknet: www.ontdeknet.nl/
Hier maak je samen met experten je werkstukken!

Woordkasteel

Zoekheteensop: users.skynet.be/zoekheteensop/
Zoek op trefwoord, of stuur je trefwoord naar de webmaster, en die zoekt met je mee.

look4: hier kan je ook informatie op trefwoord gaan zoeken

Digischool: www.digischool.nl/

Digischool, juffen & meesters: www.digischool.nl/po/ds/dbs/jufmees/jmdx.htm

Newseum: www.newseum.org/
Zoek je iets uit het nieuws? Ga dan eens hier op zoek

Ken je dat? Kun je dat? www.marant-ed.nl/frappant/frap38.html

Leren surfen voor kinderen: www.marant-ed.nl/surfplank/index.html

Werkstuk pagina: werkstuk.pagina.nl/

Leren surfen met de surfplank voor kinderen: www.marant-ed.nl/surfplank/index.html

Huiswerkweb: www.huiswerkweb.nl/

Kidzz: www.kidzz.be

Digijuf: www.sunside.nl/users/digijuf/

Jufsanne: www.jufsanne.com/overzichtpagina.htm

Meester Jeroen: home.quicknet.nl/qn/prive/laurinda/

Wiskunde (Engelstalig): www.doe.mass.edu/omste/resources.html

Leuke leerzame liedjes: Cd/website voor kinderen van 0-10 met liedjes over de dieren van het grote bos die stiekum ergens anders overgaan (voorzetsels, fantsie, het weer, de seizoenen, breuken, oppervlakte, klokkijken enzovoort)
Deze site is te bezoeken op www.leukeleerzameliedjes.nl

TVBSoft: software (freeware) voor basisschool: www.town.nl/edusoft/down.html

Flitsbeelden: www.fi.uu.nl/toepassingen/00203/leerling.html

Infoboek pagina: www.infoboek.be/ (met lesbrieven, kleurplaten, online werkbladen die bij de methodes horen, Zwijsen online,...)

Zwijsen: www.zwijsen.nl/zwijsen/show/

AVI tekstjes: http://www.nib.nl/materialen/rew/

Schoolplaten: www.schoolplaten.com/ (schoolplaten voor uiteenlopende vakken en thema's)

Anita Van Dieren: www.xs4all.nl/~bvdieren/ (van een juf met de juiste "spirit")

Kennisnet: www.kennisnet.nl/ (meer specifiek basisonderwijs: www.kennisnet.nl/po/index.html)

Hoekenwerk (voor leerkrachten): www.sip.be/bao/hoekenwerk/index.htm

Snuffelsoft: www.snuffelsoft.be/

Loco online: www.chchchanges.com/loco/

Basislink.nl: www.basislink.nl/

Een lijst verwijzingen naar Klascement-links: www.masj.be/masj/

doorklikpagina schoolvakken: schoolvakken.pagina.nl

planmatig handelen: www.planmatighandelen.nl/

schooltv: http://www.schooltv.nl/index.jsp

kidon: www.kidon.com/media-link/index.shtml
Op zoek naar een website van een krant? Een T.V.-omroep? Om het even waar op de planeet?
Er zijn veel media-links, maar geloof me: er is maar één Kidon. Ook interessant voor de ietwat oudere kids die een werkstukje moeten maken. L.K.

ezelsbruggetjes: hier vind je ze voor alle vakken

Werkbladen basisonderwijs allerlei:

www.kinderpleinen.nl/werkbladen.html
www.lespakket.net/
pabo.startpagina.nl/
www.startkabel.nl/k/basisonderwijs/
www.volgens-bartjens.nl/
home.planet.nl/~leclu012/uitslagen/bestanden/oefening_1.htm
www.kinderlinks.net/
www.internetwijzer-bao.nl/
www.sunside.nl/users/digijuf/archief/archief1.html
www.xs4all.nl/~schkring/rekenwerk/rekenwerk.html
www.kennisnet.nl/cpb/po/kids/
www.surfkids.nl/School/index.html
www.iselinge.nl/scholenplein/cyberwinkel/
www.huiswerkweb.nl/leerling/groep345rekenen.htm
www.sitesforteachers.com/index.html

terug naar boven

Webquests en werkstukken, contractwerk, hoekenwerk

www.webquest.be

www.webkwestie.nl

http://webquest.kennisnet.nl/

www.ontdeknet.nl

http://werkstuk.startpagina.nl/

http://www.sip.be/bao/hoekenwerk/index.htm

http://www.thinkquest.nl/

google earth: verken de wereld

http://www.ontdekplek.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

Je hebt een vraag... stel ze aan de wetenschappers van 14 Belgische onderzoeksinstellingen en universiteiten!

terug naar boven

 

Secundair (VO voor Nl)

www.natgeojunior.nl: 9 – 14 jaar

Op natgeojunior.nl ontdekken kinderen verre landen, bijzondere diersoorten, opmerkelijke wereldrecords en uitzonderlijke gebeurtenissen. De website leert kinderen alles over wonderbaarlijke natuurverschijnselen, sport, het menselijke lichaam en de wonderen van techniek.

Pienternet: www.pienternet.be/

Digischool: www.digischool.nl/

Newseum: www.newseum.org/
Zoek je iets uit het nieuws? Ga dan eens hier op zoek

Werkstuk pagina: werkstuk.pagina.nl/

Collegenet: www.collegenet.nl/

Kennisnet: www.kennisnet.nl/ (meer specifiek SO: www.kennisnet.nl/vo/index.html)

wetenschappelijke tv gids: wetenschappelijkel TV-gids

Internetcollege: www.internetcollege.nl/

doorklikpagina schoolvakken: schoolvakken.pagina.nl

wetenschappelijke foto's allerlei: www.sciencephoto.com/

schooltv: http://www.schooltv.nl/index.jsp

kidon: www.kidon.com/media-link/index.shtml
Op zoek naar een website van een krant? Een T.V.-omroep? Om het even waar op de planeet?
Er zijn veel media-links, maar geloof me: er is maar één Kidon. Ook interessant voor de ietwat oudere kids die een werkstukje moeten maken. L.K.

digifreinet: een wiki met een schat aan materiaal voor leerlingen basisonderwijs én secundair

Vreemde taal Engels: Amerikaans taacurriculum voor hb leerlingen besproken

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/7/16_SENTENCE_ISLAND.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/3/17_The_Music_of_the_Hemispheres.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/4/19_MICHAEL_CLAY_THOMPSON_LEVEL_I..html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/5/7_GRAMMAR_ISLAND__van_%E2%80%98Grammar_Drill%E2%80%99_naar_%E2%80%98Grammar_Thrill%E2%80%99.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/4/20_BUILDING_LANGUAGE_door_MICHAEL_CLAY_THOMPSON.html

 

terug naar boven

Ook voor volwassenen

Leren.nl: www.leren.nl/

Begeleid Individueel Studeren: bis: www.bis.vlaanderen.be/

doorklikpagina schoolvakken: schoolvakken.pagina.nl

Je hebt een vraag... stel ze aan de wetenschappers van 14 Belgische onderzoeksinstellingen en universiteiten!

Vreemde taal Engels: Amerikaans taacurriculum voor hb leerlingen besproken

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/7/16_SENTENCE_ISLAND.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/3/17_The_Music_of_the_Hemispheres.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/4/19_MICHAEL_CLAY_THOMPSON_LEVEL_I..html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/5/7_GRAMMAR_ISLAND__van_%E2%80%98Grammar_Drill%E2%80%99_naar_%E2%80%98Grammar_Thrill%E2%80%99.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/4/20_BUILDING_LANGUAGE_door_MICHAEL_CLAY_THOMPSON.html

 

terug naar boven

Rekenen/Wiskunde

 

rekenweb: schitterende site!

Alles Telt: www.allestelt.nl (webstek van de methode allestelt, met online testjes voor de kinderen)

Allerlei: members.chello.nl/m.haring3/links%20groep%205.htm

artikel over getalbegrip als voorwaarde voor rekenen: www.tbraams.nl/getalbegrip.htm

over automatiseren: members.chello.nl/m.haring3/links%20groep%205.htm

Flitsbeelden: www.fi.uu.nl/toepassingen/00203/leerling.html

Inhoud getallenleer: Getallenleer inhoud

Herman: leuke site van Herman

Hhofstede: www.hhofstede.nl

Klok: Voor de kleintjes: klok oefeningen op het web: www.dadsproject.com/Klokkijken/klokkijken.htm

(grote) Loco site: home.zonnet.nl/grote-loco/
(met grote loco opgaven en oplossingen ingescand)

Snuffelsoft: www.snuffelsoft.be

Sommenmaker: www.sommenmaker.nl/

tafeldiploma: www.tafeldiploma.nl of www.onlineklas.nl/tafeldiploma

tafels digitown: http://www.maaltafels.digitown.be/

splits-flits en tafel-flits: www.plakkenberg.nl/downloads.htm

Pythagoras project

Stichting vierkant voor wiskunde

Wiskunde oefeningen St Ursula: oefeningen wiskunde

Wiskunde Annuntia: annuntia start wiskunde

Wisweb Freudentahl:wisweb van Freudentahl instituut

Wisfaq.nl: WisFaq (wiskunde vraagbaak onderwijs - secundair)

Wiskunde tips: wiskunde.StartTips.com

Wiskunde Online (secundaire school): www.wiskundeonline.nl

Wiskunde doorklikpagina: wiskunde.pagina.nl

Wiskundewedstrijd "de Europese Kangoeroe": in het archief vind je de vroegere opgaven en antwoorden

Wiskunde webwijzer

Wisweb: www.fi.uu.nl/wisweb/ (secundair onderwijs)
math4all

http://wiskunde.startpagina.nl/

http://www.fambof.nl/links/wiskunde/

Britse site rond wiskunde http://nrich.maths.org/public/index.php

Amerikaanse site rond wiskunde http://www.figurethis.org/

Je hebt een vraag... stel ze aan de wetenschappers van 14 Belgische onderzoeksinstellingen en universiteiten!

terug naar boven

 

Taal - Nederlands

vroeger het schoolvaknederlands, nu gewoon links voor nederlands: www.linksvoornederlands.be

Zylom: Verschillende uitdagende woordspelletjes
bv Bookworm dit spelen kinderen al vanaf het eerste leerjaar.

(grote) Loco site: home.zonnet.nl/grote-loco/
(met grote loco opgaven en oplossingen ingescand)

Biografie Thea beckman Biografie Thea Beckman

Werkwoordelijk gezegde:

Duid de delen van het werkwoordelijk gezegde aan
Thema 11 naamwoordelijk of werkwoordelijk gezegde
werkwoordelijk gezegde oef

Oefeningen brugklas: extra oefeningen

Grammatica, spelling, schrijven: grammatica + spelling + schrijven

Nederlands St Ursula: http--home.pi.be-ursula-ned.htm

leerplatform Nederlands: Leerplatform Nederlands

Zinsdelen ontleden: ontleden zinsdelen

Vademecum -spellingVademecum NL.taal   ¦ e-KLAS ¦

Internetcollege taal: www.internetcollege.nl/vakken/nederlands/taal.html

Spelwegtrainer: voor het zelfstandig oefenen van spelling van eerste->zesde leerjaar.
Probeerversie: te vinden hier

woordkasteel: http://www.woordkasteel.com/

Woordpakket digitown: http://www.woordpakket.digitown.be/

terug naar boven

 

Talen leren

 

meerdere talen

Meerdere talen: alfabet, woordenlijsten,...: www.languageguide.org/index.jsp

terug naar boven

Duits

www.digischool.nl ga naar voortgezet onderwijs en kies Duits

www.sintlodewijkscollege.be/duits op basis van het boek "Kontakte"

schoolweb.gemeenschapsonderwijs.be/ka/berchem/duits/menuegrammatik.htm

www.goethe.de hier vind je dialogen, oefeningen, teksten

www.duits.be iets minder goed, maar toch bruikbaar

home.wanadoo.nl/ynahon/oefeningenklas3.html oefeningen

dictionaries.travlang.com/ een online Duits woordenboek

users.pandora.be/freddy.van.overmeire1/grammatik.html

www.e-klas.net/oef-dts.htm beperkt

www.web.nl/gids/Jongeren/SCHOOL/Vakken/Duits/ overzicht met nuttige links

www.nationalekinderkrant.nl/vertalingen/duits kinderkrant in het Duits

detas.koezeweb.info/Duits.htm interessant

home.wanadoo.nl/dollardcollege/vakken/duits.htm allerlei info + oefeningen

www.jolie.de/home/index_allegra.html Duits online tijdschrift voor de jeugd

www.dino-online.de/ Duitse zoekengine

www.tabor.nl/oscarromero/onderwijs/vakken/Duits/Oefeningen/Leergang/Studiewijzers/Week01.htm simpel 

terug naar boven

Spaans

Online Spaans leren: www.spaansleren.nl/cursillo.htm

Kinderwoordenboek: www.logosdictionary.com/pls/dictionary/new_dictionary.minidic.alfabeto2?code
_language=NL&prj_code=10&u_code=4395

Kokone: www.kokone.org/

methode spaans v.a. 3e leerjaar: www.juanyrosa.nl/ - met ondermeer een Spaanse memory

gratis cursus van teleact: www.teleac.nl/spaans/index.jsp
spelletjes van Teleac:
www.teleac.nl/spaans/spelletjes.html

reeds vanaf heel jonge leeftijd leuk: http://cvc.cervantes.es/ensenanza/mimundo/mimundo/default.html

terug naar boven

 

Frans

TIP voor leerkrachten!!!
Eindwerk dat je toelaat te differentiëren met Eventail in het vijfde leerjaar:
student.vub.ac.be/~smlenaer/

Tatou: methode frans v.a. kleuterklas: www.averbode.be/tatou/

http://www.lapetiteplanete.com (met o.m. Galgje in 't Frans)
http://www.transposia.com/content/tools/doki/dokifrans/dokifrans.htm
http://62.50.72.49/schubi_nederlands/frameset.jsp?SpracheID=4&LandID=5
http://www.transparent.com
pico Piccolo Frans
De spelletjes van Max bestaan ook in 't Frans
Je kan ook films en luistercd's in het Frans gebruiken,...

terug naar boven

 

Engels

PicoPicolo Engels: www.optimumboek.nl/detailspiccolo.asp?SubVaardigheid=hoogbegaafd
Headway Home
Thesaurus.com
books.ladybird.co.uk/static/cs/uk/13/frameset_teacher.html
www.abcteach.com/
www.theschoolbell.com/
www.primarygames.com/curriculum/index.htm
www.syvum.com/english/kids/level1.html
www.eslkidstuff.com/
www.teachersdesk.org/spell_plans.html
www.eslkidstuff.com/FlashcardsTour.htm
www.learnenglish.de/

Vreemde taal Engels: Amerikaans taacurriculum voor hb leerlingen besproken

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/7/16_SENTENCE_ISLAND.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/3/17_The_Music_of_the_Hemispheres.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/4/19_MICHAEL_CLAY_THOMPSON_LEVEL_I..html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/5/7_GRAMMAR_ISLAND__van_%E2%80%98Grammar_Drill%E2%80%99_naar_%E2%80%98Grammar_Thrill%E2%80%99.html

http://web.me.com/kuitenbrouwer/Paula_Kuitenbrouwer/Boekenblog/Entries/2010/4/20_BUILDING_LANGUAGE_door_MICHAEL_CLAY_THOMPSON.html

terug naar boven

 

Archeologie

www.archaeology.org/interactive/sagalassos/index.html interactieve site rond archeologische opzoekingen

terug naar boven

 

Filosoferen

Ouders Online filosofie maand: www.ouders.nl/mfil2002-1.htm

filoloket: Filoket.be

April 2002: filosofie maand Ouders Online:

http://www.ouders.nl/mfil2002-1.htm

http://www.ouders.nl/mfil2002-2.htm

http://www.ouders.nl/mfil2002-3.htm

http://www.ouders.nl/mfil2002-4.htm

http://www.ouders.nl/mfil2002-5.htm

Kinderen filosoferen: www.kef-net.nl/

Centrum voor Kinderfilosofie Hogeschool Inholland Alkmaar: www.kinderfilosofie.nl/

KEF: Kinderen En Filosofie: www.kef-net.nl/

De Zolder (over mens, stukje filosofie, niet specifiek kinderen): members.lycos.nl/dezolder/filosofie.html

Filosofie Magazines (niet specifiek kinderen):

www.filosofiemagazine.nl/
www.epimedium.nl/

Filosofie (Nl): www.filosofie.nl/

Zeno organisert cursussen filo met kinderen: www.zenopraktischefilosofie.be/

Initia: www.initia.be/

P4C: www.p4c.net

buf.no: www.buf.no

Krant 100: mail naar: harp.bas@gent.be
Europese kinderkrant over filosoferen in Vlaanderen verspreid door de Gentse school De Harp

Weten: www.weten.nl/

Website van Bas Haring (auteur, professor, filosoof): www.basharing.com/

Website van de televisieserie Stof: www2.rvu.nu/stof/

ThinkQuest : proto.thinkquest.nl/~jrc200/
allerlei filosofische vragen voor kinderen volgens leeftijdsgroep opgelijst

Allerlei filo-links: www.fambof.nl/links/filosofie/

IKON De wereld van Sofie: www.omroep.nl/ikon/sofie/

Project Licht van centrum voor kinderfilosofie: www.docentenplein.nl/vakinfo0401/licht.htm

Boekenlijst Sylvie (kinder en jeugdjury Vlaanderen): www.kjv.be/data/silvie.pdf

Vlaams netwerk eigentijds filosofie onderwijs: www.filosoferen.be/

Twee filosofisch getinte films besproken (Mariken en De wereld van Sofie):
www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk217/mariken.html
www.kutsite.com/recensie/dewereldvansofie.html

De tuinmannen van Geert De Kockere in beelden: www.tuinmannen.be/

Creatief denken met de Bono: www.edwdebono.com/

Philosophy Documentation Center: www.pdcnet.org/

Je hebt een vraag... stel ze aan de wetenschappers van 14 Belgische onderzoeksinstellingen en universiteiten!

terug naar boven

 

Dieren

Een site over mezen: alles wat je wilde weten maar nooit durfde vragen...

madelen.essens: mezen

Dieren op digischool (en van daar uit op andere sites):

www.digischool.nl/po/community12/?page=custom&file=dieren.html

Frogruts:

Ontleed eens een uilenbal: www.froguts.com/flash_content/demo/pellet.html

terug naar boven

 

Puzzelen

Breinpestertjes... geweldig leuk! hwww.wired.com/gaming/virtualworlds/magazine/17-05/puzzle_answerkey

Magische vierkanten: www.magischvierkant.nl/

Triazzle: www.triazzle.com/triazzle/make/make.html

Creative Puzzels.nl: www.creativepuzzels.nl/spel/speel1/framkidn.htm

Allerlei puzzels en uitdagers (Engelstalig): www.niehs.nih.gov/kids/braint.htm

Breek je brein eens hierover (vergt wat ruimtelijk inzicht):

http://www.monmouth.com/%7Ecolonel/foxagon.html
http://www.mathpuzzle.com/gooseagon.gif

Allerlei wiskundige puzzels: http://www.mathpuzzle.com/

Rekenpuzzels en breinkrakers: gewoon gratis downloaden!

Harmen Warringa maakte ook een mooie puzzelsite

wiskundige puzzels

moeilijke doorhoven om af te drukken

leer online schaken

terug naar boven

 

software voor het studeren, zelf materiaal maten

De Bono: www.edwdebono.com/

Hot potatoes:


overhoor jezelf:

terug naar boven

 

Aardrijkskunde

Aardrijkskunde links

interactieve kaart van Europa - leg de landen juist

Commonwealth of Independent States

Europa, mijn thuis

Geogenie - Beeldmateriaal

Geogenie - ICT-werkbladen

gos landen

havenlandschap

http--www.geogenie.be-assets-geogenie-extra-hulptaakje _1.pdf

Mentale kaart België

Bekijk de wereld aan de hand van satellietbeelden: www.majorgeeks.com/download4659.html

worldmapper

google earth: verken de wereld aan de hand van satellietfoto's, vlieg een virtueel rondje rond de aarde, en zoek je huis....

terug naar boven

Biologie

The visible body, een site die het menselijk lichaam in beeld brengt zoals je het nog nooit zag!
U herinnert zich uit uw schooltijd vast nog wel dat intrigerende skelet in het biologielokaal, waar u vooral niét mocht aankomen omdat het anders uit elkaar zou vallen. Wie vandaag de dag de menselijke anatomie wil bestuderen, of gewoon meer wil weten over ons lichaam, heeft een meer flexibel studieobject tot zijn beschikking: The Visible Body, een prachtige site die het menselijk lichaam in beeld brengt zoals u het nog nooit zag.
The Visible Body is meer dan een digitale tegenhanger van het skelet uit het biologielokaal. De site biedt een compleet en bovendien interactief driedimensionaal anatomisch model van de mens, met meer dan 1.700 anatomische structuren en alle belangrijke organen en systemen. Zaken als het skelet, het cardiovasculaire systeem, het spijsverteringskanaal, de spieren, het zenuwstelsel krijgen binnen de applicatie elk een eigen laag, die u individueel kunt inschakelen (met de knop 'Add') of weglaten dan wel transparant maken (door op het blauwe kubusje te klikken). Bovendien kunt u per laag en aan de hand van de wetenschappelijke benamingen zeer gedetailleerd doorklikken naar bepaalde anatomische structuren, zoals specifieke delen van de hersenen, bepaalde aders et cetera. Die structuren worden dan meteen ook duidelijk gevisualiseerd.
De manier waarop u het anatomische model met de muis roteert, zodat u het werkelijk van alle kanten kunt bekijken is indrukwekkend. Met behulp van het muiswieltje zoomt u bovendien moeiteloos in tot op het kleinste detail. De keerzijde van dit grafische spektakel is wel dat u een behoorlijk krachtige pc nodig heeft (2 GHz en 2 GB RAM wordt aanbevolen). Hou er verder rekening mee dat het inladen van alle data ontzettend lang kan duren, met name de eerste keer. Ook belangrijk om weten is dat The Visible Body uitsluitend samenwerkt met de browser Internet Explorer en dat er eenmalig een zogeheten ActiveX-besturingselement moet worden geïnstalleerd. Een kleine moeite voor een ronduit unieke ervaring: een virtuele reis door het menselijk lichaam. bron : http://tijdblogs.typepad.com/tzine/2008/02/anatomieles-20.html

B.I.O. thematisch overzicht Biologie interactieve oefentoetsen B.I.O.

biologie.pagina.nl

bioplek inhoud

free bio down1

Het Menselijk Lichaam

Interactieve determinatietabel

kenje anatomie

Schooltv Biobits

Wat doe je in de biologie

Micro organismen

Digischool dieren

Olifant

het weer

terug naar boven

Menselijk lichaam Een atlas van het menselijk lichaam, gekoppeld aan een medische
encyclopedie.

Allerlei educatieve filmpjes over het menselijk lichaam. Enkele thema's: ademhaling, autisme, bloedsomloop, DNA, geraamte, seksuele voorlichting, spijsvertering, zweet...

De mens

eco-recht

Politiek van A tot Z met elke minuut updates over politiek

startsein

terug naar boven

Fysica - Chemie

bezoek eens: science space (web) als je wetenschapper in de dop bent!

de tabel van Mendlejev in video's, geweldig leuke site én heel leerzaam!

proefjes :

http://home01.wxs.nl/%7Eouwer273/onderbouw.htm

C3: proefjes www.c3.nl

Thuis experimenteren: www.thuisexperimenteren.nl

leuke proefjes op proefjes.nl

BASF Potje Chemie werd stopgezet... maar werd intussen vervangen door de chemiebende

Ontdekplek (encyclopedie) www.ontdekplek.nl

Spelen met techniek www.speeltech.nl

Leuke proefjes, ook info en de nodige spelletjes rond chemie:

Natuurkundelinks:www.leren.nl/rubriek/wetenschap/natuurkunde/

(Engels talig) Newtoniaanse mechanica, behoudswetten, trillingen en golven, electriciteit en magnetisme, optica en de moderne revolutie in de natuurkunde. Een reeks natuurkundeboeken, volledig gratis, PDF downloads: http://www.lightandmatter.com/ (Engels)

150 java-applets op het internet met betrekking tot natuurkunde in het secundair onderwijs

Easy Science Experiment Projects with Steve Spangler Science

fysica, wisk 4,5,6

Natuurkundige Java Applets (Java 1.4)

Vlaamse Wetenschapsweek     

Wolters-Noordhoff - Ervaring met toekomst

ANW site Schitterende site met allerlei informatie en proeven uit de natuurwetenschappen. Een aanrader zowel voor basisschool als secundair!

tabel van mendeljev en toepassingen
Ook hier info over de tabel: http://users.telenet.be/mendeljeev/; http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/1481714/; http://users.pandora.be/mendeljeev/Tabel.htm; http://www.fondschem.be/nederlands/didact/didact.htm; http://www.iupac.org/didac/Didac%20Ned/Didac01/Content/S01.htm

En als je een krak in chemie, wiskunde of scheikunde bent, waarom niet eens deze testen doen?

terug naar boven

Geschiedenis

... De graftombe van Nebamun ...

Ab urbe Condita

Biografie pagina van Oudheid, middeleeuwen, tot de moderne tijd

Bouwkunde Bekeken

De Mammoetjacht

De Romeinen

De steen van Rosette

egypt (uk)

Egypte

gescheidenis grieken voor kidneren

geschiedenis egypte

Grotschilderingen

Hallo

het leven tijdens de middeleeuwen

het oude athene

Histocasa - Tijdbalk

Historische onderwerpen oefening en informatie.
Onderdeel van Histopia geschiedenis voor leerlingen en voor docenten in het g

LATIJN & ROMEINEN uitgebreider dan ooit!

NOVA Online-Pyramids -- The Inside Story

Prehistorie

Romijnse Rijk

ruige romeinen

test geschiedenis Rome (Fortuna les 6)

The Ancient Egypt Site

WebKwestie Egypte

Egypte-archeologie

Hyperhistory

Driedijk geschiedenis voor kinderen

terug naar boven

 

Informatica

Kids Domain - Teaching Kids Programming

superlogo (proberen, programma zelf wordt verkocht):

www.awbruna.nl/catalog/probeer.htm
www.awbruna.nl/superlogo/
www.annemariewalker.nl/9tot12/slogo2.htm

zelf websites maken:

http://www.bommeltje.binkje.nl/ (HTML handleiding voor kinderen)
http://webhosting.yahoo.com/ps/sb/index.php
http://pages.google.com

leer helemaal écht programmeren met lego mindstorms

terug naar boven

 

Technologische Opvoeding

ICT

Links

Tech opv boeken

Technika 10 -meiden en techniek

Van In Uitgeverij Schakelweb

Welkom bij Tess

wetenschappelijke proefjes

Howtoons: Engelstalig, maar toch gemakkelijk te maken op basis van de prenten!

Technica' s Sint-knutselwerkje: Een Piet die door een pneumatisch systeempje uit de schoorsteen wipt

Garagasten
Een erg leuke site over techniek. Je kan er experimenten doen, spelletjes spelen, én je abonneren op een gratis tijdschrift. Tussen 12 en 14 jaar staat op de site, als doelgroep. Maar kleinere kinderen gaan er zich ook best mee amuseren!

Ipacity: een webwinkel met een aanal kartonnen modellen in de sfeer van wetenschap en techniek. Leuk, niet duur, knutselen met mooi en leerzaam resultaat.

www.sciencetoymaker.org/

http://www.exploratorium.edu/

http://www.encyclopedoe.nl/

technopolis

terug naar boven

Examencommissie

examencommissie

terug naar boven

 

software voor schoolwerk

gratis downloads: http://www.wintips.nl/educatief/index.asp

spreekbeurten: http://spreekbeurten.malmberg.nl/spreekbeurten.asp

 

Mindmappen

Een korte introductie over het gebruik van visuele schema's

http://users.pandora.be/kraeye/mindmap.htm

http://www.lerenleren.vze.com/ (zie: software en links)

Latijn studeren met een mindmap: bimsem helpt je op weg

Emindmaps: gratis programma te downloaden bij het Leerhof: (kijk bij Links)


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be