Home Hoogbegaafd Herkenning Testen HB thuis Sociaal leven HB op school Probleemkinderen? Adresboek FAQ Goed voor een glimlach Literatuur
Didactisch materiaal
Kenmerken van goed materiaal
Kleuters
Rekenen, wiskunde
Denkspellen
Taal
Technologie
Puzzelen
Ruimtelijk inzicht
Constructiemateriaal
CD ROM
Secundair
Tips allerhande
Probeer dit eens
Sociaal-emotioneel
Diversen
Werk eens op het web
 
 
 
 
 
Materiaal - Technologie
Wordt nog aan gewerkt... Stuur nu ook uw bijdrage door!
Logiblocs Te land, te zee... Technologiedoos Ontdekkisten
Legodacta Capsela Gigo Op het web
LaserPegs spektro Proefjes ilovetechnologie
techniek sites

Hier komen interessante sites met materiaal rond technologie, ook voor de plusklas

 

Opa gaat de lucht in

 

Spectro RC car

Mooi in de Spectro serie: een auto waarvan je zelf de elektrische circuits bouwt, en die je zelf kunt ombouwen om verschillende functies te laten werken. De Spectro materialen zijn altijd verzorgd, met duurzame elementen, en zijn handig verpakt in dozen waar elk element zijn plaatsje heeft. Geen gedoe met afbrekende draadjes en slect geschriefde contacten. Knippers verbinden de circuits, zodat de focus gaat naar het denken en experimenteren, zonder de frustratie van falend materiaal.
De circuits tekeningen die in de handleiding zitten bijgevoegd zijn duidelijk en heel leerzaam, maar vooral hebben ze leuke eindresultaten. De handleiding beperkt zich niet tot het maken van een auto met meerdere functies en afstandsbediening. Er zijn ook enkele wetenschappelijke proeven opgenomen, je kan als bezitter van meerdere spectro pakketten gaan combineren, kortom: je kinderen zijn wel even bezig voor ze helemaal door de reeks opdrachte heen geraken.
En daarna... naar hartelust verder experimenteren. Hier kan geen saai doe-plankje uit de technologie les tegenop!

LaserPegs

Wat?

Constructiemateriaal met LED lichtjes. Materiaal met verschillende vormen van verbindingsstukken: recht, hoeken, bollen, kruisen,... Fantastisch mooi doorschijnend materiaal met verschillende kleureb LED lichtjes. De stukjes kunnen ook al door zeer kleine kinderen gemakkelijk in elkaar gezet worden, met een heel snel resultaat.

Eens een constructie gemaakt, kan die meteen ook dienen als nachtlichtje.

Werkt op AA batterijen die enkel met een kleine schroevendraaier geplaatst en verwijderd kunnen worden (veilig dus ook voor kleine kinderen). Batterijen zijn niet bijgesloten.

Een aanrader!

Doelgroep:

Er staat 7+ op, wellicht voor de verzekering, er zitten kleine stukjes in. Dit kan echter echt al van zeer klein af onder toezicht ivm stukjes die in de mond kunnen worden getsopt, de stukjes kunnen gemakkelijk in elkaar gezet worden. En je hebt meteen een nachtlichtje...

Waar kopen?

Productief levert dit zeer vlot, na bestelling via internet.

Extra info:

youtube filmpje 1
youtube filmpje 2
extra bouwplannetjes vind je op de site rond laserpegs die productief lanceerde
TIP: stuur je eigen ontwerp ook naar productief, ze maken plaats op hun website voor jouw werk. Leuk!


Logiblocs

Logiblocs

Beschrijving:

Constructiemateriaal om zelf electronische systemen te bouwen. Kan al met een vrij simpele doos, maar gaat heel ver...

Op het web: www.logiblocs.com/

Spektro

Geweldig mooi materiaal om elektrische schakelingen uit te proberen. Voor je het weet maak je een alarm, zet je een heel ingewikkelde (werkende!) schakeling in elkaar, gaat je helikopter vliegen, enz, enz.

Leuk voor thuis, mooi materiaal ook voor de lessen technologische opvoeding.

download hier de teksten rond dit materiaal van de leverancier.

Spektro RC Car

Beschrijving:

Spectro heeft een hele leuke: een auto die je kan bouwen en vervolgens met afstandsbediening besturen. Verschillende modellen zijn mogelijk. Zoals steeds zijn de plannen duidelijk en geven ze de gelegenheid ook spelenderwijze bij te leren over elektriciteit: schakelingen, circuits, opeenvolging van schakelingen of parallelschakelingen: het lijkt allemaal kinderspel met dit materiaal.

Het resultaat is echt heel mooi, door de opname van LED lampjes en geluiden, die uiteraard ook via de schakelingen worden geconstrueerd.

Doelgroep:

Er staat 10+ op de doos. Het kan wel eerder heb ik de indruk. Eens de voorbeeldplannen gemaakt kwam mijn zoon van 12 heel snel tot eigen modellen. Ik maakte de basisauto eerst samen met een meisje van 8, veel helpen moest ik niet. Soms is helpen doorduwel op een drukknoop wel nodig, maar dat went snel.

Bestellen bij:

productief levert snel na bestelling via internet

Te land, te zee, in de lucht...en in de ruimte

Te land, te zee, in de lucht...en in de ruimte

Beschrijving:

Deze website is een lange termijnproject van Yvon Masyn, de website is nog in volle opbouw. Voorlopig is er slechts één thema "Ter land, ter zee, in de lucht en in de ruimte", een verzameling van ruim een dozijn allerhande "voertuigjes" die allemaal echt werken en op eigen kracht bewegen. Alle projecten zijn uitgetest maar de beschrijvingen hoe je de dingen maakt is nog in volle opbouw. Voorlopig is enkel voor het raket de bouwbeschrijving klaar.

Een website om voor een technologie kangoeroeklasje in het oog te houden... Kijk alvast eens hoe de hovercraftwagen ook écht beweegt, op die site!

website: users.belgacom.net/yvon.masyn

Technologie doos

Technologie doos

Inhoud:

  • Materiaal: elektrische kabeltjes, lampjes,  batterij lampenhouders, klemmen, tangen, schroevendraaier, magneten, ballonnen, spiegels, splitpennen, plakband, zuiveringszout, lenzen, kalkpapier,   ....
  • Fiches voor de leerlingen: met beschrijving in een stappenplan hoe het materiaal gemaakt moet worden of hoe het experiment uitgevoerd moet worden: De paperclip-schakelaar, Magneten, dat trekt aan, De citroenbatterij, Hoe maak je zelf citroenlimonade?Toveren met papiersnippers en ballonnen, Hoe maak je een camera obscura? Suggestie: Licht volgt een rechte lijn, Bonte kijker, Het bibberspel,...
  • Fiches voor de leerkracht: met didactische tips, verwijzingen naar de eindtermen wereldoriëntatie, aanwijzingen om te evalueren, e.d.

Informatie: Stichting Flanders Technology International, Stormstraat 1, 1000 Brussel, tel.: 02/502 44 66

 

Ontdekkisten

Wat?

Een ontdekkist is een materialenbak waarmee kleuters en kinderen uit de basisschool bepaalde verschijnselen kunnen observeren, proefjes doen en eigenschappen afleiden.

Hoe kom je aan het materiaal?

Je kan ontdekkisten vrij makkelijk zelf maken, of ze bestellen bij de leverancier. Voor de prijs ervan moet je het zeker niet laten... Afhankelijk van de leeftijf en kennis van de kinderen kan je ze ook wat aanpassen: er dingen bijsteken of aflaten, eigen opdrachten verzinnen....

Bestellen:

De tekst bij de ontdekkisten kan je bestellen bij:

Rottiers Ronny
Karperweg 2A
2560 Kessel
tel/fax 03 236 84 25
gsm 0475 82 05 97
e-mail Ronald.Rottiers@pandora.be

Beschikbare kisten:

De ontdekkisten zijn gebouwd rond vier thema's:

  • Wegen
  • Drijven en zinken
  • Geluid
  • Magnetisme

Hoe werkt het?

Met behulp van pictogrammen en tekeningen van doe-opdrachten moet de kleuter zo zelfstandig mogelijk de experimenten kunnen 'lezen', uitvoeren en de resultaten ervan registreren op bijhorende werkbladen.

Een kleine opmerking hierbij: De doelstelling om kleuters zelfstandig te laten observeren, experimenteren en vooral het registreren lijkt soms toch wel wat hoog gegrepen voor bepaalde kleuters, zelfs al zijn het hb kleuters. Bovendien is het voor veel kleuters weinig motiverend om op hun eentje zo'n 'klerkwerk' te gaan verrichten. Per twee werken of in groepjes is vaak interessanter. Bij in leeftijd gemengde groepen (bv in een kangoeroeklas) kan je kinderen die al kunnen schrijven eventuele extra opmerkingen of waarnemingen laten noteren.

Enkel voor hoogbegaafden?

Zeker niet! Deze experimenten zijn voor ALLE kleuters buitengewoon fascinerend, zodat de kleuterleidster het basisstramien van ieder experiment dus ook in een klassikaal moment naar voren kan brengen. De kleuters die er een bijzondere belangstelling voor hebben kunnen daarna in een tweede fase eventueel wat dieper ingaan op het experiment.

Deze ontdekkisten kunnen ook in hoekenwerk aan bod komen, waar kleuters elkaars observaties, voorspellingen … kunnen gaan vergelijken. Zo'n leergesprek wordt best door de kleuterleidster geleid, die het gesprek kan sturen en bijsturen.

Goed voorbereiden!

Eén aandachtspuntje van de ontdekkisten is dat er nogal wat materiaal moet verzameld worden en/of moet worden aangekocht. Dit bezwaar mag de leerkracht echter niet afschrikken. Het is beslist de moeite waard.

De "prijs van de leukste"...

Als wij een waardering mogen geven aan de ontdekkisten, dan gaat onze voorkeur uit naar 'magnetisme', gevolgd door 'drijven en zinken' en 'geluid'. De ontdekkist 'wegen' valt wat tegen en bevat geen betoverende of creatieve aspecten.

De dozen nader bekeken:

Magnetisme.

Volgende aspecten komen aan bod:

  • ondervinden en registreren wat er door een magneet wordt aangetrokken of afgestoten: voorspellen hiervan
    sterkte van verschillende magneten leren ervaren
  • voorspellen hoeveel losse partikels er aan de magneet zullen kleven
  • kettingen maken; hoe lang kan een ketting worden afhankelijk van de gebruikte magneet
  • voorwerpen in beweging brengen via magnetische kracht
  • voorspellen wat er in een lucifersdoosje zit (dit afleiden uit de sterkte van de aantrekking)
  • bestuderen hoe voorwerpen zich gedragen onder magnetische invloed
    (wijzers van kompas; hangende magneet …)
  • toveren: gedrag van rollend materiaal onder invloed van magnetische kracht (bijvoorbeeld speelgoedautootje laten rijden over een stuk karton, door onder het blad een magneet te bewegen)

Drijven en zinken.

Volgende aspecten komen aan bod:

  • nagaan wat er drijft, zinkt of langzaam zinkt
  • voorspellen hiervan
  • ballast toevoegen tot het zinkt
  • voorspellen hoeveel ballast er toegevoegd moet worden
  • het nieuw waterpeil voorspellen nadat er voorwerpen werden toegevoegd in een halfvolle beker
  • een kurk, pingpongballetje … onderdompelen en loslaten. Het effect observeren
  • boetseren met plasticine tot ze blijft drijven
  • de bewegende bloem
  • het duikbootprincipe

Geluid.

Volgende aspecten komen aan bod:

  • raden welk voorwerp er in een koker wordt geschud
  • geluiden registreren, dingen die geluid maken
  • de waterxylofoon: glazen met ongelijke hoeveelheid water
    met de vinger over de rand van glazen strijken tot je een langgerekte toon hoort
  • flessenmelodie: over de rand van ongelijk gevulde flesjes blazen tot je de verschillende tonen hoort
    een melodie op deze flesjes blazen, zelf een melodie maken
  • de zingende liniaal: een liniaal op verschillende lengten laten trillen: verschillende toonhoogten onderscheiden
  • de elastieken gitaar

Wegen.

Volgende aspecten komen aan bod:

  • inschatten en afwegen op een balans wat licht is en wat zwaar
  • met de handen wegen
  • eerst met de handen wegen, daarna controleren op de weegschaal
  • afwegen met blokjes (hoeveel blokjes weegt ieder voorwerp)
  • afwegen met geijkte gewichten

Evaluatie

Deze ontdekkisten kunnen heerlijke momenten opleveren waarin de grens tussen de animistische levenshouding van de kleuter en de eerste aanzetten tot objectivering van ervaringen op een harmonische, niet-bruuske manier wordt bewandeld. Voor sommige kinderen zullen het werkelijke ontdek-kisten worden. In ieder geval openen deze ontdekkisten nieuwe werelden van fascinatie voor de kleuter, waarbij deze leert ervaren dat er logica, orde en regelmaat schuilt achter de dingen en niet alleen goede en boze krachten.

Legodacta

Legodacta

Constructiemateriaal van Lego, waarmee in verschillende sets, katrollen, hefbomen, tandwielen... kunnen ingebouwd worden in lego-constructies. Op die manier leren de kinderen één en ander over enkele zaken uit de fysica.

(naar boven)

Capsela

Capsela

Deze mayterialensets bevatten, naast de nodige constructie-elementen, een aantal doorzichtige capsules, waarin verschillende mechanische en elektrische functies ingebouwd zijn. Doordat de capsules doorzichtig zijn, kan de werking van de verschillende functies goed geobserveerd worden. De capsules worden d.m.v. koppelstukken met elkaar verbonden, zodat kinderen snel en variabel iets kunnen opbouwen.

Beschikbare sets zijn te bekijken (en bestellen) op: http://www.pmot.nl

(naar boven)

GIGO technieksets

Gigo technieksets

Constructies bouwen, werken met tandwielen, werkende modellen bouwen en steeds weer aanpassen,...

Beschikbare sets zijn te bekijken (en bestellen) op: http://www.pmot.nl

(naar boven)

Electronische start

Een experimenteerdoos rond electronica, van Kosmos

 

Scheikunde spelenderwijs
Een experimenteerdoos rond scheikundige proefjes, van Kosmos
Op het web...
  • Howtoons: Engelstalig, maar toch gemakkelijk te maken op basis van de prenten!
  • Technica' s Sint-knutselwerkje: Een Piet die door een pneumatisch systeempje uit de schoorsteen wipt
  • Garagasten
    Een erg leuke site over techniek. Je kan er experimenten doen, spelletjes spelen, én je abonneren op een gratis tijdschrift. Tussen 12 en 14 jaar staat op de site, als doelgroep. Maar kleinere kinderen gaan er zich ook best mee amuseren!
  • Ipacity: Een site om kartonnen modellen te bestellen, voor een hele reeks lessen rond wetenschap en techniek.
Proefjes allerlei

Een mooi overzicht van sites vind je bij

 

 

 

Ilovetechnologie

Een initiatief in Turnhout, rond technologie

Kijk vooral eens naar de catalogus van materialen!

 

 


© www.hoogbegaafdvlaanderen.be | Email : info@hoogbegaafdvlaanderen.be